Tandvårdsbuss till projekt i Rumänien

 

Uppfräschad och på väg mot nya äventyr i Rumänien.

Folktandvården Västra Götalands tandvårdsbuss har gjort sitt i Sverige och nu skänks den till Rumänien. Där ska den stötta ett nationellt projekt med syftet att hjälpa barn och unga till en bättre tandhälsa genom förebyggande tandvård.

Folktandvården stöttar tandhälsoprojektet "Dinti Frumosi, Copii Sanatosi" i Rumänien genom att skänka sin gamla tandvårdsbuss och bidra med kunskap. Projektet drivs av Rotary Rumänien och går ut på att lära barn och unga i skolan att borsta tänderna med fluortandkräm, med en förhoppning att barnen tar med rutinen hem.

- Tandhälsan i Rumänien är mycket sämre än i Sverige, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör Folktandvården Västra Götaland. Det känns bra att bussen som är uttjänt hos oss kommer till användning på annan plats. Genom vår medverkan tar vi ett socialt och globalt ansvar, det ligger i linje med våra kärnvärden.

Behandlingsrum på fyra hjul

Tandvårdsbussen har ett behandlingsrum för normal tandvårdsbehandling där det går att genomföra undersökningar, laga tänder eller dra ut tänder. Den har tidigare använts i de nordöstra delarna av Göteborg för undersökningar på barn i anslutning till deras skolor. Bussen har även nyttjats för att ta hand om tandskador i samband med Partille Cup och Gothia Cup. Inför flytten till Rumänien har den servats och fått nya däck, bromsar och renoverad utrustning i behandlingsrummet.

Samarbete med universitet

I slutet av augusti kördes bussen ner till universitetet i Vasile Goldis i Arad i västra Rumänien, ett universitet som utbildar läkare och tandläkare. Planen är att både studenter och erfarna tandläkare ska använda bussen i närliggande områden där det inte finns tandläkare.

Fakta om Dinti Frumosi, Copii Sanatosi

Projektet startade 2004. Folktandvården Västra Götaland är en del av projektet sedan 2010."Dinti Frumosi, Copii Sanatosi" betyder "Fina tänder, friska barn".

  • Antal barn i projektet:
         2013 – 11900
         2014 – 14500
         2015 – 16000
  • Antal involverade städer: 20
uiqt|wB&uizqi5m{5sizt{{wvH%vozmoqwv5{muizqi5m{5sizt{{wvH%vozmoqwv5{m