Hål i tänderna hos vuxna

Karies, eller hål i tänderna, får man när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp tandytans emalj. Syrorna kan göra ett hål in i tandens innersta del om inte angreppet stoppas i tid. Ofta får man hål på de delar av tänderna där det är svårt att hålla rent med tandborstning.

Mindre skador på tänderna kan läkas av saliven. Om man lider av muntorrhet riskerar man att lättare få karies.

Äldre personer får oftare karies än unga. Det kan bero på att många äldre tar läkemedel som ger muntorrhet. Om man är äldre är det också vanligt att man har blottade tandhalsar som är känsliga för syraangrepp. Dessutom är det vanligt med många lagningar vilket kan göra det svårare att hålla det rent. 

Symtom

Ofta tar det lång tid innan man känner att man har karies. Det gör man kanske inte förrän det har blivit ett ganska stort hål. Då kan man ha ilningar i tanden eller känna att det ömmar när man tuggar. Har man tandvärk kan skadan i tanden redan vara stor.

Behandling

Man kan själv förebygga karies genom att undvika söta mellanmål och att vara noggrann med tandhygienen. Ett litet hål kan repareras med olika typer av fluorbehandling. Därför är det viktigt att använda fluortandkräm.

Har kariesangreppet gått så långt att hålet måste lagas tar tandläkaren bort den skadade delen och fyller hålet med ett tandfyllnadsmaterial, som kan vara till exempel plastkomposit, porslin eller guld. Oftast kan man välja själv om man vill ha bedövning i den tand där lagningen görs.

Behandlingen går i regel snabbt och ger sällan obehag. Har man tandvårdsrädsla får man särskild hjälp.

När ska man söka vård?

Vid ett tandläkarbesök gör tandläkaren eller tandhygienisten ofta en riskbedömning och föreslår utifrån den en tid för nästa undersökning. Då ökar möjligheten att upptäcka karies på ett tidigt stadium.

Om man har problem med ilningar eller har tandvärk ska man så fort som möjligt söka tandvård.

Källa: 1177

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m