Visdomständer

De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas för visdomständer. De kommer vanligtvis fram när man är mellan 18 och 25 år och kan ibland skada tanden framför om det är trångt.

Det kan vara svårt att hålla visdomständerna rena då de ligger långt bak i munnen och är täckta av slemhinnor. Det kan leda till att bakterier som kan orsaka hål samlas där.

Symtom

Om man har en visdomstand som ställer till med problem kan man till exempel få ont, få svårt att gapa, få feber, bli svullen i kinden eller tandköttet.

Behandling

Visdomständer som ger besvär brukar antingen dras ut med tång eller opereras. Om man är orolig för behandlingen kan man få lugnande tabletter och är man mycket rädd kan man bli sövd.

Före behandlingen får man alltid lokalbedövning och smärtstillande medicin. Om man har en tandköttsinflammation kan man behöva få antibiotika eller bakteriedödande vätska innan.

Man får ont och det kan blöda lite när bedövningen släpper efter behandlingen. Har man blivit sydd i tandköttet kan man behöva besöka tandläkaren en vecka efter operationen för att ta bort stygnen.

När ska man söka vård?

Om man har ont och är svullen kring en visdomstand kan man vända sig till en tandläkare eller ringa till sjukvårdsrådgivningen.

Om kinden svullnar, man får svårt att gapa, man får feber eller om svullnaden sprider sig neråt till halsen ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Källa: 1177

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m