Tandblekning

Allmänt

Färgen på tänder kan variera av många olika anledningar. På många blir tänderna naturligt mörkare med åren men de kan också färgas av tobak, viss sorts mat och dryck som kaffe, te och vin. Även vissa sjukdomar kan ge missfärgningar. Det finns olika metoder att bleka tänderna men alla görs med blekmedel, oftast i form av gel som man lägger på tänderna. Ibland kombineras blekmedel med ljusbehandling eller laser. Behandlingen görs antingen hos tandläkaren/tandhygienisten eller hemma, men man ska alltid undersökas av tandläkare först. Tandblekning på egen hand sker på egen risk. Man kan inte själv på ett säkert sätt bedöma vilket medel som är lämpligt att använda, så den bedömningen bör överlåtas till utbildad tandvårdspersonal. Om man till exempel har tunn emalj, ilningar i tänderna, snusar eller röker bör man inte bleka tänderna. Man ska inte heller bleka tänderna om man är gravid eller ammar, eftersom det inte finns några undersökningar som visar hur barnet påverkas.

Förberedelser

Innan man låter bleka tänderna måste eventuella hål lagas och tandsten tas bort.

Hur går tandblekning till?

Den behandling som tandläkaren eller tandhygienisten gör på kliniken tar ungefär en timme. Man kan få komma tillbaka en eller två gånger och upprepa behandlingen för att få ett bra resultat. Om man ska bleka sina tänder hemma gör tandläkaren en avgjutning av tänderna och tillverkar en plastskena. Den fyller man sedan själv med blekgel och använder en till två timmar om dagen eller på natten.

Hur mår man efteråt?

Det är vanligt att man får besvär med ilningar eller irriterat tandkött, men besvären försvinner oftast inom ett par dygn. För bästa resultat bör man inte äta eller dricka något med stark färg under behandlingen och några dagar efteråt.

källa: 1177.se


uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m