Fluorbehandling

När man äter och dricker olika saker som innehåller socker bildar bakterierna på tandytan en syra som kan ge hål i tänderna, karies. Fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår. För att få ett bra skydd mot karies måste man tillföra fluor direkt på tanden och området omkring. Det bästa är att borsta tänderna med fluortandkräm. Både barn och vuxna kan behandla tänderna med fluor.

Hur går fluorbehandlingen till?

Förutom tandkräm finns flera olika medel med fluor att köpa på apotek, till exempel  munsköljningsmedel, sugtabletter och tuggummi. Hur ofta man ska använda dem beror på hur mycket fluor de innehåller. Tandvårdspersonal kan ge råd om lämpliga mängder och hur ofta man ska använda preparaten. Munsköljning med fluor fungerar inte alltid så bra för yngre barn, eftersom de sällan klarar att skölja så lång tid som behövs.

Om man följer anvisningarna på förpackningarna finns inga risker för biverkningar eller förgiftning av fluor.
Om man har stor risk för att få karies kan man få intensivbehandling med fluorlack eller fluorgel, som också kan läka ytliga skador på emaljen. Sådana behandlingar utförs oftast av tandvårdspersonal.

Mer information

På 1177.se/vgregion finns mer information om fluor, intag av fluor och var det förekommer naturligt.

källa:1177.se

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m