Laga en tand

När man har fått hål i en tand eller om en gammal lagning har gått sönder behöver tanden lagas med en fyllning. Det finns olika typer av tandfyllningar men idag görs de flesta av plast.

Hur lagas en tand?

Det vanligaste är att man får en färdig tandfyllning vid ett och samma behandlingstillfälle.  Men tandläkaren kan också borra och förbereda tanden och ta ett avtryck i en gipsmodell. Utifrån gipsmodellen tillverkas sedan en så kallad krona som sätts in vid nästa behandling.

Tandläkaren kan också göra tillfälliga fyllningar vid behandlingar som kräver flera besök. Detta görs för att skydda tanden från bakterier.

Hur mår man efteråt?

Man mår som vanligt efter att ha lagat en tand med tandfyllning, men ibland kan man få vissa besvär efteråt. Man kan till exempel känna sig öm när man tuggar eller känna en ilning från tanden när man exempelvis äter eller dricker något kallt, sött eller syrligt. Besvären brukar försvinna efter någon dag, men kan ibland vara något längre. Försvinner inte dina besvär är du välkommen att kontakta din mottagning. 

Mer information

På 1177.se finns mer information om kronor och tillfälliga lagningar. Man kan också läsa mer om olika tandfyllningsmaterial och vilka för- och nackdelar de har.

källa:1177.se

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m