Rotfyllning

Roten på en frisk tand sitter fast i käkbenet och har rotkanaler som innehåller så kallad pulpa. Pulpan, som är uppbyggd av bindväv, innehåller nerver och blodkärl. En rotfyllning innebär att tandläkaren öppnar och rengör tanden från bakterier för att sedan fylla rotkanalen. En rotfyllning görs ofta när pulpan blivit inflammerad eller infekterad av bakterier när man fått hål i en tand.

Hur går rotfyllningen till?

Först borrar tandläkaren bort den infekterade mjuka tandsubstansen och gör rent tandkronan med bakteriedödande vätskor. Sedan rengörs rotkanalerna med smala filar, som ibland sitter på en borr som roterar sakta, innan rotkanalen spolas ren med vätska. Med hjälp av röntgenbilder kontrollerar tandläkaren att rotkanalen är helt rensad från bakterier.

Hur lång tid det tar att rotfylla en tand beror till exempel på antalet rötter och var tanden sitter. Man får ibland gå med en tillfällig bakteriedödande rotfyllning några veckor innan den riktiga rotfyllningen görs. Vid själva rotfyllningen fylls rotkanalen med ett gummimaterial och ett rotkanalscement som hindrar nya bakterier att komma in i roten. Det gör vanligtvis inte ont att rotfylla en tand, men man kan få bedövning om det behövs.

Hur mår man efteråt?

Man kan vara öm i tanden både efter rengörningen och efter rotfyllningen, men det brukar gå över efter några dagar. I sällsynta fall kan det ta några månader. Det är bra att ta värktabletter om man behöver lindra smärtan. Om tanden känns öm under en längre tid bör man kontakta sin tandläkare.

Mer information

På 1177.se/vgregion finns mer information om tandens olika beståndsdelar och olika orsaker till att en tand behöver rotfyllas. Du hittar informationen i högerspalten. 

källa: 1177.se

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m