Så går behandlingen till

Tandläkaren undersöker din munhåla, ditt bett och ansikte samt röntgar tänder och käkar. Dina tänder och ansikte fotograferas och tandläkaren gör ett avtryck till en gipsmodell. En del tandställningar ska sitta fast dygnet runt medan andra kan tas av.

Att sätta fast tandställningen gör inte ont och det behövs därför ingen bedövning. En fast tandställning limmas fast på tänderna och är enkel att ta bort. Beroende på vilken typ av tandställning som används kan det ta mellan en halvtimme och en timme att sätta fast den. De första dagarna kan tänderna bli lite ömma. Det kan också kännas ömt efter kontroller och justeringar, men det går över efter ett par dagar.

Att leva med tandställning

Du som har tandställning behöver vara lite försiktig med vad du äter. Hårda och sega saker kan göra att fästena lossnar. Om ett fäste lossnar får du boka en tid för att limma fast det igen.

I början av behandlingen kanske du tycker att tandställningen känns stor och klumpig, men det är bara innan du har vant dig. Det kan skava på läppar och kinder, men det kan lindras genom att du sätter lite vax på de områden av tandställningen som besvärar. Vaxet får du med dig hem av tandläkaren och du kan sätta på det själv.

Du som får en fast tandställning bör vara extra noga med tandborstningen. Matrester och beläggningar kan lättare fastna på tänderna. Om du sköter om tänderna är det ingen ökad risk för hål i tänderna.

Efteråt känns tänderna som vanligt

Efter ca två år är behandlingen oftast klar. När tandställningen har tagits bort känns tänderna precis som vanligt igen. För att resultatet ska stå sig måste tänderna hållas på plats efter behandlingen. Då får du oftast en tunn tråd limmad på baksidan av framtänderna eller en plastskena.

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m