Efter behandlingen (retention)

Retention - tråd bakom tänderna

 

Bondad retainer

Avtagrbar tandställning skena

 

Avtagbar tandställning - skena

Avtagrbar tandställning

 

Avtagbar tandställning

Efter ca två år är behandlingen med tandställning oftast klar. När tandställningen har tagits bort känns tänderna precis som vanligt igen. För att resultatet ska stå sig måste tänderna hållas på plats efter behandlingen. Då får du oftast en tunn tråd limmad på baksidan av framtänderna (bondad retainer) eller en avtagbar tandställning.

Bondad retainer

Bondad retainer är en tråd på baksidan av tänderna. Det är viktigt att du gör rent noggrant runt tråden. Var uppmärksam på om tråden lossnar och ring i så fall snarast till oss på Folktandvården. Om tråden lossnar helt, spara den och tag med den till din tandläkare.

Avtagbar tandställning

Den avtagbara tandställningen ska användas enligt ett schema du får av din tandläkare, men inte när du äter eller borstar tänderna.

Rengör den dagligen med tandborste och ljummet vatten. Var rädd om tandställningen, förvara den i en burk när du inte har den i munnen. Kontakta oss om tandställningen skaver eller går sönder och ta med den vid varje besök.

Kom ihåg

  • Hör av dig till oss på Folktandvården om något lossnar eller inte fungerar
  • Kostnaden för nya trådar betalar du som är vuxen. Barn och ungdomar betalar inte för trådar.
  • Om du tappar bort din avtagbara tandställning betalar du som är vuxen hela framställningskostnaden. Barn och ungdomar betalar halva kostnaden första gången och hela kostnaden om det händer igen.

 

 

 

 

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m