Undersökning av vuxnas tänder

besök hos tandläkaren

Ju tidigare hål i tänderna eller tandlossning upptäcks, desto lättare kan de behandlas. Därför är det bra att regelbundet gå på undersökningar.

Inför besöket

Vid besöket brukar man få berätta hur man mår allmänt och om man tar några mediciner. Det brukar uppskattas av både tandläkaren, tandhygienisten och tandsköterskan om man har borstat tänderna före undersökningen.

Hur går undersökningen till?

Vid första besöket brukar tandläkaren eller tandhygienisten ta röntgenbilder, annars behövs inte alltid nya bilder vid varje undersökning. I starkt ljus undersöks tänderna med en munspegel och en sond, ett instrument med en liten krok i fram, för att leta efter tecken på hål i tänderna. Tandläkaren eller tandhygienisten undersöker också om det finns några tecken på tandlossning och kontrollerar tandkött och slemhinnor.

En vanlig undersökning brukar ta mellan 20 och 40 minuter och man får råd om vad man själv kan göra för att hålla tänderna friska.

Mer information

På 1177.se finns mer information om de olika undersökningsmomenten, sjukdomar och mediciner, röntgen och remiss till specialist.

källa:1177.se

uiqt|wBqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{mqvnw5nwts|ivl%vizlmvH%vozmoqwv5{m