Regionstyrelsen 16 mars 2021
Ärenden till regionfullmäktige
1. Västra Götalandsregionens årsredovisning 2020År 2020 innebar stora utmaningar för VGR:s verksamheter. Coronapandemin har inneburit stora prioriteringar för att upprätthålla god medicinsk kvalitet. Det har också medfört en mängd nya arbetssätt och samarbetsformer. Användningen av digitala lösningar har ökat explosionsartat. Den organisatoriska effektiviteten och förmågan har ställts på prov, där VGR har lyckats öka kapaciteten för vårdplatser för patienter med covid-19. Samtidigt har verksamheten lyckats klara det akuta uppdraget. Resultatet 2020 har påverkats både positivt och negativt av händelser som varit svåra att förutse. Det som påverkat mest är att staten delat ut högre statsbidrag än budgeterat för att hantera konsekvenserna av pandemin. Vid årsskiftet uppskattades kostnaden för uppskjuten sjukhusvård till cirka 875 miljoner kronor. Ändringar i pensionsavtalen till följd av ökad medellivslängd utreddes under 2020 men inga beslut fattades av SKR. Beslut kommer sannolikt att fattas under 2021. Konsekvensen för VGR är en engångskostnad på närmare 1 miljard. Om uppdämt vårdbehov och förändrat pensionsavtal hade kunnat beaktas i årets bokslut skulle regionens resultat varit närmare noll. Årets redovisade resultat på 1 822 miljoner kronor ger VGR bättre förutsättningar att ekonomiskt klara att hantera dessa utmaningar. Förslag till beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
Beslut: Enligt förslag |
2. Östra sjukhuset ändring av tomträttsområde Sävenäs 165:1Fastighetsnämnden önskar utöka tomträtten för fastigheten Sävenäs 165:1 vid Östra sjukhuset genom fastighetsreglering med Göteborgs Stad. Inom fastigheten Sävenäs 165:5 finns idag en parkeringsplats som ägs av Göteborgs Stads Parkering AB och fastigheten Sävenäs 165:2 avser sjukhusparken. Motivet är att få bättre rådighet över marken samt att realisera en kostnadsbesparing om 1,9 miljoner kronor per år till följd av den önskade fastighetsregleringen. Förslag till beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
Beslut: enligt förslag |
Ärenden som avgörs av regionstyrelsen |
3. Statsbidrag KultursamverkansmodellenStatens kulturråd har beslutat att för 2021 bevilja Västra Götalandsregionen en förstärkning av Kultursamverkansmodellen. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
4. Status regional särskild tillgänglighetssatsning fram till och med januari 2021Regionstyrelsen har beslutat om en plan för att förbättra tillgängligheten till planerade besök och operation/behandlingar och hantera det uppdämda vårdbehov som uppstått till följd av minskad planerad verksamhet som en följd av covid-19. Planen behöver kompletteras för att nå de mål som regionstyrelsen har fastställt. Regionstyrelsen bedömer att den ansträngda situationen på regionens sjukhus kommer att kvarstå åtminstone under våren och fram till försommaren. Förhoppningsvis kommer tillgången till vaccin göra att en allt större andel av befolkningen under den perioden kommer att kunna bli vaccinerade och pandemins påverkan på sjukvården successivt därmed också minska och vi kan återgå till någon form av normalläge igen efter sommaren 2021. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkande. Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande. |
5. Hälso- och sjukvårdens utbud och lokalisering i Västra Götaland (utgår från dagordningen) |
6. Extra ersättning med anledning av covid-19Ett engångsbelopp på 1500 kronor före skatt ska betalas ut till alla medarbetare i Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag för goda insatser under pandemin. Pengarna betalas ut med majlönen till samtliga månadsavlönade i april och timavlönade som tjänstgjort i mars. Kostnaden bedöms till 122 miljoner kronor. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för eget tilläggsyrkande. Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för eget tilläggsyrkande. |
7. Extra ersättning för arbete i covid-19-vårdCoronapandemin har inneburit stora påfrestningar och ökad arbetsbelastning för många medarbetare. På regionövergripande nivå ligger ett ansvar i att underlätta bemanningen genom att söka undanröja eventuella hinder och skapa goda ramverk och villkor för verksamheterna. Västra Götalandsregionen erbjöd under våren 2020 en extra ersättning om 500 kronor för de medarbetare som arbetat hela pass i skyddsutrustning på avdelningar med inneliggande covid-19-patienter, parkeringsavgifterna för medarbetarna har slopats, en vinterersättning betalades ut på liknande sätt som under sommaren när medarbetare flyttat semesterveckor eller dagar. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
8. Begäran om tilläggsbeslut från regionstyrelsen med anledning av avvikelser i pågående genomförande av ägarstyrda investeringar i medicinteknisk utrustning Södra Älvsborgs SjukhusStyrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus har begärt ett tilläggsbeslut avseende två ägarstyrda investeringar i medicinteknisk utrustning. Begäran om tilläggsbeslut avser dels video- och ljudhanteringssystem för operationssalar samt magnetröntgen. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
9. Koncernövergripande behovsanalys investeringsidéer hösten 2020Under hösten 2020 har två investeringsidéer prövats i den koncernövergripande behovsanalysen och därmed sökt regionstyrelsens beslut om att få gå vidare och utreda lämplig lösning som svarar mot det presenterade behovet. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
10. Möjlighet till fri parkering för vårdpersonal vid sjukhus i Västra Götalandsregionen i samband med covid-19Regionstyrelsen har tidigare beslutat om kostnadsfri parkering för vårdpersonal vid sjukhus i Västra Götalandsregionen under perioden 1 januari 2021 – 31 mars 2021. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
11. Ersättning till vårdgivare för vaccination av covid-19Enligt överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och regioner får Västra Götalandsregionen 275 kronor/dos i statsbidrag för varje vaccinering som genomförs. Vårdgivare som utför hälso- och sjukvård på uppdrag av Västra Götalandsregionen får en ersättning på motsvarande summa för prioriterade patientgrupper inom fas 1-3 enligt Folkhälsomyndigheten Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
12. Utvärdering av Västra Götalandsregionens hantering av coronapandeminRegionstyrelsen har uppdragit till regiondirektören att göra en utvärdering av Västra Götalandsregionens hantering av coronapandemin. Uppdraget har varit att redovisa uppfattningar om hur hanteringen av coronapandemin bedrivits och vilka styrkorna och svagheterna i hanteringen har varit. Omfattningen har varit VGR som helhet och har alltså inte varit begränsad till endast hälso- och sjukvård. Utvärderingsuppdraget tilldelades Kommunforskning i Västsverige (KFi Väst). Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
13. Svar på revisorernas granskning av hur regionstyrelsen förbereder verksamheten för en mer tillitsbaserad styrningRevisionen har granskat hur regionstyrelsen och utförarstyrelserna i hälso- och sjukvården förbereder verksamheten för en mer tillitsbaserad styrning. Granskningen omfattar regionstyrelsen, styrelsen för Skaraborgs Sjukhus samt styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus. Revisorskollegiets rekommendation till regionstyrelsen är att:
Regionstyrelsen konstaterar att arbete med att minska detaljstyrningen är en bärande princip i en rad pågående utvecklingsarbeten, bland annat införandet av framtidens vårdinformationsmiljö och mer långsiktiga överenskommelser mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna och utförarstyrelserna. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
14. Svar på revisorernas granskning om beredning av investeringsärenden inom hälso- och sjukvårdenRevisorskollegiet har genomfört en granskning av beredningen av investeringsärenden inom hälso- och sjukvården. Granskningen visar att regionstyrelsen har bedrivit ett aktivt och gediget arbete med att säkerställa en ändamålsenlig investeringsmodell och process för att bereda investeringsärenden. För att modellen ska fungera tillfredställande finns det emellertid förutsättningar som behöver stärkas ytterligare. Regionstyrelsen tar med sig revisorskollegiets rekommendationer i arbetet med att fortsatt stärka beredningen av investeringsärenden inom hälso- och sjukvården. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
15. Svar på revisorskollegiets granskning om ärendeberedning inför ekonomiska beslutRevisorskollegiet har genomfört en granskning av ärendeberedning inför ekonomiska beslut. Syftet med granskningen har varit att bedöma om regionstyrelsens och hälso- och sjukvårdsstyrelsens ärendeberedning är ändamålsenlig och om beslutsunderlag har tillräcklig kvalitet samt om de båda styrelsernas ärendeberedning är i enlighet med lagstiftning, reglementen och regionens riktlinjer för ärendeberedning. Revisionsrapporten visar att det inte finns ett enhetligt sätt att hantera ärenden som får ekonomiska konsekvenser och att graden av delaktighet från verksamheten varierar. Regionstyrelsen konstaterar att det kan finnas behov av att förtydliga rutinerna för ärendeberedning inför ekonomiska beslut. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
16. Svar på revisorernas granskning av regionstyrelsens och krisledningsnämndens hantering av covid-19-krisen 2020Revisorskollegiet har låtit KPMG granska regionstyrelsens och krisledningsnämndens hantering av covid-19-krisen, 2020 i syfte att ge underlag för att bedöma om regionstyrelsen och krisledningsnämnden har hanterat den uppkomna krisen på ett ändamålsenligt sätt utifrån sitt ansvar. Revisorerna bedömer att beslutsfattandet rörande organisationen på tjänstemannanivå har följt den planering som fanns innan pandemins utbrott och att det funnits ett stort mått av tillit mellan den politiska ledningen och regionens tjänstemannaledning. Utifrån granskningen rekommenderar dock revisorerna regionstyrelsen fyra utvecklingsåtgärder.
Koncernkontoret delar till stora delar revisorernas rekommendationer. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag |
17. Slutrapport Handlingsplan fullföljda studier 2017-2020I januari 2017 antog regionfullmäktige Handlingsplan fullföljda studier 2017– 2020. Handlingsplanen fokuserar på VGR:s roll och rådighet i strävan efter att öka andelen unga som fullföljer grundskola och gymnasieutbildning. Planen anknyter till den regionala utvecklingsstrategin VG2020 och den länsövergripande processen Kraftsamling fullföljda studier. Slutrapporten följer upp i vilken mån handlingsplanens intentioner och mål har nåtts. Måluppföljningen visar en positiv utveckling av såväl andelen med behörighet till gymnasiet och andelen som fullföljer sina gymnasiestudier med en gymnasieexamen inom fyra år. Skillnaderna inom Västra Götaland, mellan könen och utifrån föräldrarnas bakgrund är dock fortfarande tydliga. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag 18. Projektstöd för social hållbarhet med inriktning folkhälsa 2021Beredningen för folkhälsa och social hållbarhet beslutade 2020-09-10 att utlysa stöd till utvecklingsprojekt för social hållbarhet med inriktning folkhälsa 2021. Projekt kunde sökas för ett till tre år med syfte att utveckla och stärka förutsättningarna för en jämlik hälsa med minskad skillnad i hälsa och livsvillkor i Västra Götaland. Det inkom 41 projektansökningar Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag 19. Internationellt arbete för folkhälsa och social hållbarhet 2021I regionfullmäktiges budget för 2021 anges att en förbättrad och mer jämlik hälsa är en viktig strategisk framtidsfråga för hela Västra Götaland där grunden för arbetet är de åtta nationella folkhälsomålområdena. Västra Götalandsregionen ska vara en regional länk från nationell till lokal nivå och bidra till ett effektivt och sammanhållet strategiskt folkhälsoarbete i hela länet. För att nå en framgång i hälsoarbetet krävs en stärkt samverkan och kunskapsutbyte med kommuner, statliga myndigheter, utbildningssektor, näringsliv, det civila samhället samt i internationella sammanhang. Förslag till beslut: Regionstyrelsen avsätter 53 000 SEK för medlemskap i WHO Regions for Health Network. Regionstyrelsen avsätter 50 000 SEK för medlemskap i EuroHealthNet. Regionstyrelsen avsätter 52 500 SEK för medlemskap i Svenska Healthy Cities. Beslut: enligt förslag 20. Yttrande över remiss - "En effektivare överprövning av offentliga upphandlingar"Regeringen tillsatte 2013 en utredning för att se över rättsmedlen i upphandlingslagstiftningen vilket ledde till utredningen ”Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12 Överprövningsutredningen)” Västra Götalandsregionen finner att de i utkastet gjorda bedömningarna lämnar majoriteten av de i tidigare utredningarna föreslagna förändringarna utan åtgärd. VGR instämmer därför inte i flertalet av utkastets bedömningar och framhåller att det fortfarande finns stort behov av att ta de förslag som utredningarna har lämnat i beaktande. Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag 21. Yttrande över remiss av "En gemensam angelägenhet"Regeringen tillsatte i augusti 2018 en jämlikhetskommission i syfte att:
Västra Götalandsregionen (VGR) välkomnar de analyser och generella slutsatser som anges i betänkandet och ser dem som ett stöd i VGR:s arbete med att nå de regionalt uppsatta målen om en hållbar utveckling och en mer jämlik hälsa. VGR ställer sig även bakom de tidiga insatsernas betydelse och att utbildning och inträde på arbetsmarknaden är avgörande för att öka integrationen och minska den generella ojämlikheten mellan den invandrade befolkningen och svenskfödda Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag 22. Yttrande över remiss om Sametingets förslag till handlingsprogram för bevarande av de samiska språkenVästra Götalandsregionen har getts möjlighet att lämna synpunkter på Sametingets förslag till handlingsprogram för bevarande av de samiska språken. Förslaget består av nära 100 åtgärder och VGR har valt att kommentera ett begränsat antal åtgärder. VGR lämnar i korthet följande synpunkter:
Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag Vänsterpartiet lämnade protokollsanteckning. 23. Yttrande över remiss om Institutet för språk och folkminnens förslag till handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråkenI Handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken lämnar Institutet för språk och folkminne (ISOF) flera olika förslag för att bevara de nationella minoritetsspråken. Västra Götalandsregionen (VGR) lämnar i korthet följande synpunkter:
Förslag till beslut:
Beslut: enligt förslag Vänsterpartiet lämnade protokollsanteckning
|