Regionstyrelsen 17 september 2024
Ärenden till regionfullmäktige
1. Överenskommelse järnväg Göteborg-Borås
Västra Götalandsregionen (VGR) har tillsammans med Trafikverket och övriga parter i stråket mellan Göteborg och Borås under ledning av Länsstyrelsen, fördjupat överenskommelsen om ny järnväg mellan Göteborg och Borås.
Den nya järnvägen ger hela regionen tillgång till Landvetter flygplats. Ambitionen är att det ska gå tät regional tågtrafik på banan. På flygplatsen ska också ett resecentrum för busstrafik från närliggande kommuner byggas.
VGR medfinansierar enligt överenskommelsen med upp till 2,5 miljarder kronor. Arbete pågår nu med att ta fram avtal som ska tydliggöra och detaljera vad som ingår i den nya järnvägssträckningen, att alla delar ska förverkligas, samt medfinansieringen. Avtalet kommer för VGR:s del att behandlas av regionstyrelsen i november och regionfullmäktige i december.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Västra Götalandsregionen ställer sig bakom överenskommelsen ”Den gemensamma sträckningen Göteborg - Borås” daterad 2024-06-19 samt den efterföljande fördjupade överenskommelsen, ”Förverkligande av den gemensamma sträckningen för Göteborg Borås”, daterad 2024-08-30.
SD deltar inte i beslutet.
2. Västra Götalandsregionens anslutning till CEMR-deklarationens nio nya artiklar
Västra Götalandsregionen (VGR) anslöt sig 2008 till den europeiska deklarationen om jämställdhet, även kallad CEMR-deklarationen, som formulerats av organisationen Council of European Municipalities and Regions. Deklarationen fungerar som en grund för regioners och kommuners jämställdhetsarbete.
Deklarationen har nu uppdaterats med nio nya artiklar, som bland annat behandlar hållbar utveckling, klimatförändringar, cybervåld, digital utveckling, distansarbete, civil beredskap, våld och hot mot förtroendevalda, hedersrelaterat förtryck samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Förslaget är att VGR ansluter sig till den uppdaterade deklarationen.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige beslutar att Västra Götalandsregionen ska ansluta sig till CEMR-deklarationens nio nya artiklar.
SD reserverar sig mot beslutet till förmån för eget avslagsyrkande.
3. Redovisning av partistöd 2023 och utbetalning av partistöd för 2025
Alla partier som tog emot partistöd 2023 har lämnat in sin redovisning och granskningsrapport enligt reglerna för partistöd. Totalramen för partistödet 2025 är 70,7 miljoner kronor, en ökning med 1,9 procent jämfört med föregående år. Det totala stödet delas upp i ett grundstöd på 1,2 miljoner kronor till varje parti, och resten fördelas utifrån antalet mandat per parti i regionfullmäktige, vilket blir 409 555 kronor per mandat.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige noterar redovisningen av partistöd 2023.
- Partistöd för 2025 betalas ut enligt följande: Grundstöd per parti är 1 210 908 kronor. Stödet per mandat i regionfullmäktige är 409 555 kronor.
- Parti som tagit emot partistöd ska lämna årlig, skriftlig redovisning enligt Västra Götalandsregionens regler för partistöd.
4. Överlämnande av allmänna handlingar vid flera mindre verksamhetsövergångar
Enligt arkivlagen krävs ett speciellt beslut från regionfullmäktige för att överföra allmänna handlingar från en regional myndighet till en annan. Följande mindre övergångar av verksamhet har identifierats:
- Tjänster för 1177 Vårdguiden på webben flyttades från Koncernkontoret till Regionhälsan 2021.
- Teamen Kunskapsstöd psykisk hälsa (KPH) och Kunskapscentrum för jämlik vård (KJV) flyttades från regionstyrelsen till styrelsen för Regionhälsan 2023.
- Lymfödemmottagningen togs över av styrelsen för Sjukhusen i väster 2024.
- Supportteamet för Marknadsplatsen flyttades från regionstyrelsen till styrelsen för Fastighet, stöd och service 2024.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionstyrelsen ska överlämna de allmänna handlingar som behövs för att driva verksamheten från 1177 Vårdguiden, Kunskapsstöd psykisk hälsa och Kunskapscentrum för jämlik vård vidare inom styrelsen för Regionhälsan.
- Regionstyrelsen ska överlämna de allmänna handlingar som behövs för att driva supportteamet för Marknadsplatsen vidare inom styrelsen för Fastighet, stöd och service.
- Regionhälsan ska överlämna de allmänna handlingar som behövs för att driva Lymfödemmottagningen vidare inom styrelsen för Sjukhusen i väster.
- Överlämnande eller överlämnande och införlivande av de allmänna handlingar som beskrivs i beslutspunkt 1-3 ska ske i enlighet med de beslut som fattas av arkivnämnden.
5. Yttrande över motion av Conny Brännberg (KD) om tillgång till kollektivtrafik vid kongresser
Conny Brännberg (KD) har föreslagit i en motion att utreda möjligheten att ge delegater vid en kongress i Västra Götaland pass för kollektivtrafik. Motionen har skickats på remiss till infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden och styrelsen för Västtrafik AB som föreslagit att motionen avslås. Regionfullmäktige har återremitterat motionen då det fanns missförstånd runt kostnaden för "kortet". Efter återremissen har Västtrafik arbetat med frågan och planerar att implementera en sådan lösning under hösten 2024, vilket gör att motionen bedöms vara besvarad.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Motionen är besvarad.
KD reserverar sig mot beslutet till förmån för eget bifallsyrkande.
6. Yttrande över motion av Lars Holmin (M) och Conny Brännberg (KD) om att all representation ska vara alkoholfri
Lars Holmin (M) och Conny Brännberg (KD) har föreslagit i en motion att all representation som är finansierad av VGR ska vara alkoholfri. Motionen har skickats på remiss till flera instanser som alla rekommenderar att den avslås. I VGR:s nuvarande policy för representation är huvudregeln att alkohol inte ska förekomma. Dock finns undantag för servering av alkohol vid särskilda skäl, som bestäms av representationskommittén. En revidering av policyn pågår och ska beslutas under hösten 2024. Koncernkontoret rekommenderar att motionen avslås, då nuvarande policy redan är mycket restriktiv och följer riktlinjer från Sveriges Kommuner och Regioner om alkohol vid representation.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige avslår motionen.
M, KD och SD yrkar på bifall av motionen. Ärendet avgörs genom votering.
M reserverar sig mot beslutet.
7. Yttrande över motion av Lisa Berglund (KD) om förenkling av parkeringsmöjligheter för mobila team
Lisa Berglund (KD) har föreslagit i en motion till regionfullmäktige att en utredning bör genomföras för att förenkla parkeringsmöjligheterna och parkeringsbetalningarna för mobila sjukvårdsteam.
Styrelsen för Närhälsan och Styrelsen för Fastighet, stöd och service har getts möjlighet att svara på motionen. Styrelsen för Närhälsan föreslår att motionen avslås. Styrelsen för Fastighet, stöd och service anser att motionen redan är besvarad, baserat på en tidigare utredning rörande förenklade parkeringsmöjligheter för leasade fordon. Utredningen menar att nuvarande lösning - en kombination av drivmedelskortanvändning och utläggsredovisning/reseräkning vid behov - fungerar bäst för parkering utanför VGR:s egna fastigheter. Koncernkontoret stöder denna bedömning och föreslår att motionen är besvarad.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Motionen är besvarad.
8. Yttrande över motion av Maria Lindgren (SD) och Håkan Lösnitz (SD) om att skapa egna bemanningspooler inom sjukvården i hela Västra Götalandsregionen
Maria Lindgren och Håkan Lösnitz (båda SD) har föreslagit att Västra Götalandsregionen inför bemanningspooler inom sjukvården och följer Region Skånes modell för att begränsa användningen av hyrpersonal. Motionen har sänts till olika hälso- och sjukvårdsstyrelser inom VGR. Styrelsen för NU-sjukvården föreslår att motionen avslås och menar att det är bättre att optimera befintlig personal och bemanning. Styrelsen för Närhälsan föreslår att motionen anses besvarad och påpekar svårigheter med geografisk spridning. Koncernkontoret föreslår också att motionen avslås, med hänvisning till befintliga bemanningspooler, nationella avtal och åtgärder för att minska beroendet av hyrpersonal.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige avslår motionen.
SD reserverar sig mot beslutet till förmån för eget bifallsyrkande.
9. Yttrande över motion av Håkan Lösnitz (SD) med flera om att höja språkkravet för patientsäkerhetens skull
Håkan Lösnitz och Lena Camp (båda SD) har föreslagit i en motion att höja språkkravet för hälso- och sjukvårdspersonal i Västra Götalandsregionen (VGR). Motionen betonar betydelsen av patientkommunikation och föreslår specifika språkkrav vid nyrekrytering och språkutvecklingsutbildning för befintliga anställda. Motionen har skickats till olika styrelser inom hälso- och sjukvården. Alla instanser håller med om vikten av språkkunskaper för patientsäkerhet men menar att införande av specifikt formellt krav kan vara hinder för kompetensförsörjning och inte nödvändigtvis leder till bättre språkkompetens.
Den sammanvägda bedömningen är att VGR redan följer de språkkrav som Socialstyrelsen sätter, kontrollerar språkkunskaper när ny personal anställs och jobbar med att stödja och hjälpa personal som har utbildat sig i annat land. Mot bakgrund av detta föreslås att motionen avslås.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige avslår motionen.
SD reserverar sig mot beslutet till förmån för eget bifallsyrkande.
10. Yttrande över motion av Håkan Lösnitz (SD) och Johan Sösaeter Johansson (SD) om vänthall vid Lödöse Södra tågstation
Håkan Lösnitz och Johan Sösaeter Johansson (båda SD) har föreslagit i en motion att Västra Götalandsregionen bygger en vänthall vid Lödöse Södra tågstation. Motiveringen är att underlätta för pendlingsresenärer, särskilt ungdomar, och uppmuntra hållbara resvanor. Motionen har skickats till infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden, Västtrafiks styrelse och styrelsen för fastighet, stöd och service. De två förstnämnda föreslår att motionen är besvarad, medan den senare avstår från att yttra sig. Västtrafik utreder kontinuerligt behovet av nya vänthallar och kommer att hantera frågan om en vänthall vid Lödöse Södra.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Motionen är besvarad.
SD reserverar sig mot besutet till förmån för eget bifallsyrkande.
11. Yttrande över motion av Håkan Lösnitz (SD) med flera om HPV-vaccination för pojkar till och med 18 års ålder (catch-up program)
Håkan Lösnitz, Johan Sösaeter Johansson och Inga-Maj Krüger (alla SD) har föreslagit i en motion att Västra Götalandsregionen (VGR) inför avgiftsfri HPV-vaccination för pojkar födda mellan 2004 och 2008. Motionen har skickats till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden och föreslås vara besvarad. HPV-vaccination erbjuds för närvarande till alla barn födda 2009 och senare. Det pågår en utredning på nationell nivå om behovet och kostnaden för catch-up HPV-vaccination för pojkar och män som inte tidigare erbjudits denna vaccination, som man vill invänta.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Motionen är besvarad.
Ärenden till regionstyrelsen
12. Delårsrapport per augusti 2024 för regionstyrelsen
Delårsrapporten per augusti beskriver regionstyrelsens insatser utifrån detaljbudget för 2024. Fortsatt fokus ligger på sjukhusens verksamhet och ekonomi samt digitalisering av hälso- och sjukvården.
Regionstyrelsens resultat för perioden januari-augusti är +268 miljoner kronor och budgetavvikelsen är +234 miljoner kronor. Årsbudgeten är negativ, -112,3 miljoner kronor för att omhänderta tidigare års överskott på program Millennium. Regionstyrelsens prognos för helåret är +118 miljoner kronor, vilket är 230 miljoner kronor bättre än budget.
Resultatet för hela koncernen redovisas i VGR:s delårsrapport per augusti som presenteras vid regionstyrelsens möte i oktober.
Beslut:
- Regionstyrelsen godkänner delårsrapport per augusti 2024 för regionstyrelsen.
13. Uppföljning av plan för intern kontroll för regionstyrelsen per augusti 2024
Intern kontroll är en del av styrningen i Västra Götalandsregionen (VGR) och ett redskap för ständiga förbättringar. Genomförda kontroller ska återrapporteras till regionstyrelsen.
Av de kontroller som inte visar några avvikelser framgår bland annat att:
- Arbetet med att säkerställa nödvändig lagerhållning av kritiska sjukvårdsmaterial pågår enligt plan.
- Regionstyrelsen får från och med oktober bättre förutsättningar för att utöva styrning och samordning av arbetet med produktivitet i VGR.
- Regionstyrelsens interna samordning mellan de egna utskotten och beredningarna är tillfredsställande.
- Ansvarsfördelning inom hälso- och sjukvårdsområdet är tydlig
- Det finns adekvat styrning inom investeringsprocessen.
- Styrande dokument, rutiner och processer för upphandlingsprocessen innehåller moment för att motverka oegentligheter och korruption.
Den kontroll som visar avvikelse kopplas till risken att revisionsrapporter inte ses som ett underlag för fortsatt utvecklings- och förbättringsarbete.
Beslut:
- Regionstyrelsen godkänner redovisningen av genomförda kontroller i regionstyrelsens plan för intern kontroll per augusti 2024.
14. Riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2025-2027
Regionstyrelsen beslutar om riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2025-2027. Riktlinjerna utgår från den beslutade budgeten och syftet är att ge tydliga förutsättningar och villkor för nämnder och styrelser.
Den övergripande inriktningen är att Västra Götalandsregionen (VGR) ska fortsätta utvecklingen av en samlad regiongemensam organisation och styrning som präglas av en helhetssyn inom och mellan hälso- och sjukvård, regional utveckling, miljö, kultur, kollektivtrafik. Helhetens bästa är överordnad delarna. Administrationen ska minska och planeringen bli mer långsiktig.
I budgeten för 2024 sänktes moderförvaltningens regionbidrag med 100 miljoner kronor, fördelade på minskade kostnader för administration och lägre kostnader för inköp. Koncernkontoret föreslår att dessa medel fördelas till verksamheter i VGR som kan påverka dessa kostnader genom förändrade processer och rutiner.
Under 2023 har ett utvecklingsprojekt initierats om hur ekonomistyrning, och ersättningssystem kan utvecklas och anpassas till intentionerna i budgeten. Projektet har lämnat förslag till beslut till styrgruppen för projektet. En del av arbetet har varit hur internhandeln ska hanteras.
Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att återkomma med förslag till förändring av internhandeln utifrån regionfullmäktiges beslutade budget för 2025 som anger att internhandel endast ska ske när det är nödvändigt. Förslaget ska beredas för att möjliggöra införande från och med 2026.
Beslut:
- Regionstyrelsen fastställer riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2025-2027.
- Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att återkomma med förslag till förändring av internhandeln utifrån regionfullmäktiges beslutade budget för 2025 som anger att internhandel endast ska förekomma när det är nödvändigt. Förslaget ska beredas för att möjliggöra införande från och med 2026.
- Processerna för serviceöverenskommelse (SÖK), digitaliseringsöverenskommelse (DÖK) och fastighetsöverenskommelse (FÖK) för 2025 ska vara så administrativt enkla som möjligt i enlighet med regionfullmäktiges beslutade budget.
- Regionstyrelsen beslutar om teknisk budgetjustering mellan moderförvaltningen och styrelser och berörda nämnder i Västra Götalandsregionen till följd av beslut om minskade kostnader för administration och inköp.
- Regionstyrelsen beslutar om teknisk budgetjustering mellan regionstyrelsen och berörda styrelser och nämnder i Västra Götalandsregionen på grund avveckling av delar från den tidigare objektsmodellen.
15. Medel för ungdomsengagemang i internationella organisationer
Västra Götalandsregionen avser att rekrytera ungdomsrepresentanter till flera internationella ungdomsnätverk genom en öppen utlysning. Syftet är att engagera unga och stärka deras kunskap om internationell samverkan.
Två representanter mellan 18 och 25 år kommer att utses av regionstyrelsen under en tvåårsperiod. Representanterna kommer att ingå i ungdomsnätverken för Environmental Conference of the Regions of Europe (ENCORE), Assembly of European Regions (AER) och Nordsjökommissionen (NSC) och bidra med ungdomsperspektiv till organisationernas arbete.
Beslut:
- Regionstyrelsen beslutar att avsätta 40 000 kronor för 2024 och sedan 125 000 kronor årligen till och med 31 december 2026 för ungdomsrepresentation i Environmental Conference of the Regions of Europe (ENCORE), Assembly of European Regions (AER) och Nordsjökommissionen (NSC).
- Regionstyrelsen beslutar att ersättning till ungdomsrepresentanterna utgår enligt ersättningsnivå 2: Samråd med mindre ersättning”, enligt Riktlinje för ersättningar vi samråd.
- Västra Götalandsregionens ungdomsrepresentanter i nätverken NSC, AER samt ENCORE åläggs att skriftligen återrapportera efter deltagande på möten och aktiviteter samt lämna över rapporten till regionstyrelsen. Återrapportering ska ske en gång per år.
16. Riktlinje för Västra Götalandsregionens medlemskap i föreningar och organisationer
Regionstyrelsen har fått uppdraget att ta fram en reviderad riktlinje för medlemskap i föreningar och organisationer. Riktlinjen innehåller grundläggande krav och förväntningar, beslutsordning och styrelserepresentation. De största förändringarna i riktlinjen inkluderar större vikt på återrapportering till ansvarig nämnd, tydliga start- och slutdatum för styrelserepresentation, samt mer specificerade krav på innehållet i ansökningar till regionstyrelsen när det gäller medlemskap i organisationer eller föreningar.
Beslut:
- Regionstyrelsen antar riktlinje för Västra Götalandsregionens medlemskap i föreningar och organisationer.
- Regionstyrelsen förklarar uppdraget från regionfullmäktige den 27 februari för genomfört.
SD lämnar ett tilläggsyrkande, SD och M yrkar på bifall av detta. Ärendet avgörs genom votering, beslutet blir att avslå tilläggsyrkandet.
17. Reviderad riktlinje för flaggning vid Västra Götalandsregionens verksamheter
Riktlinjen för flaggning vid Västra Götalandsregionens (VGR:s) verksamheter har löpt ut. I den reviderade riktlinjen finns mindre språkliga ändringar och en hänvisning till Riksarkivet för lista på allmänna flaggdagar och instruktioner för internationell flaggning, istället för att lista dessa i riktlinjen. Detta på grund av eventuella framtida ändringar i nationella direktiv för flaggning. Riktlinjen beskriver reglerna för användningen av VGR:s flagga, svenska flaggan, Pride-flaggan, internationell flaggning, flaggning vid dödsfall och flaggning vid särskilda händelser.
Beslut:
- Regionstyrelsen godkänner reviderad riktlinje för flaggning vid Västra Götalandsregionens verksamheter.
- Riktlinje för flaggning vid Västra Götalandsregionens verksamheter gäller samtliga förvaltningar och bolag inom Västra Götalandsregionen.
18. Nationell samordning planering och ledning vid höjd beredskap och krig (NSPL)
Om det skulle bli höjd beredskap eller krig i Sverige ska landets 21 regioner fortsätta sköta sina ordinarie uppdrag – men också stödja Försvarsmakten, framför allt när det gäller sjukvård. För att klara detta krävs att regionerna planerar tillsammans och samordnar sina resurser. Navet i samordningsarbetet blir en gemensam stab: regionernas nationella samordning, planering och ledning (NSPL).
Vid höjd beredskap eller krig kan det handla om att se traumakapacitet, vårdplatser, ambulanser, sjuktransporter, sjukvårdsmaterial/läkemedel och utrustning som en gemensam resurs, som används där den bäst behövs.
Staben och kansliet ska samarbeta nära andra myndigheter, till exempel Försvarsmakten, Socialstyrelsen och berörda beredskapsmyndigheter. SKR stödjer det arbetet. Styrgrupp för projektet är regiondirektörerna i Blekinge, Norrbotten, Stockholm, Uppsala, Västra Götaland samt Östergötland. Kansliet kommer att tillhöra Region Uppsala.
Regionerna ska ingå ett avtal om säkerhetsskydd. Avtalet är en förutsättning för att på ett säkert och lagenligt sätt kunna dela skyddsvärd information med varandra.
Beslut:
- Västra Götalandsregionen ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL), vad avser uppgifterna samordning och planering inför och under höjd beredskap och krig.
- Regiondirektören ska löpande hålla regionstyrelsen informerad.
19. Samordnad hantering av revisorskollegiets granskningar
Regionstyrelsen har bett regiondirektören föreslå en samordnad hantering av revisorskollegiets granskningar. Koncernkontoret föreslår att:
- Regionstyrelsen informeras om granskningsplaner så att de är medvetna om kommande granskningar.
- En kontaktperson utses vid varje granskning som ansvarar för att ta fram det begärda faktaunderlaget.
- Efter att en revisionsrapport har presenterats, tar förvaltningen fram ett svar där de bland annat beskriver hur de ser på revisorns rekommendationer.
- Koncernkontoret redovisar uppföljning av granskningarnas rekommendationer två gånger per år till regionstyrelsen.
Råd för beredning av granskningar har även tagits fram för alla förvaltningar och regiondirektören följer kontinuerligt upp rekommendationer.
Beslut:
- Regionstyrelsen ställer sig bakom förslag till samordnad hantering av revisorskollegiets granskningar.
- Uppdraget från regionstyrelsen den 23 april 2024 är fullgjort.
20. Begäran om genomförandebeslut av VGR 5G
Regionstyrelsen har beslutat att införa ett eget 5G-nätverk, VGR 5G (tidigare kallat VGR Mobil), i Västra Götalandsregionen (VGR). Det ska framför allt användas inom hälso- och sjukvården och leda till säkrare kommunikation och ökad digitalisering.
Det nya 5G-nätet ska ersätta VGR:s nuvarande telefonsystem för trådlös kommunikation, DECT, som i dag används inom VGR:s sjukvård för interna samtal. DECT ska på sikt avvecklas då det bygger på gammal teknik med begränsade möjligheter till digitalisering.
Fokus ligger i första skedet på inomhustäckning på alla sjukhus. Det nya mobilnätverket ska säkra kommunikationen inom sjukhusen i en eventuell krissituation om uppkoppling mot övriga nät skulle brytas.
Det nya mobilnätverket gör det också möjligt att flytta mer vård närmare patienten till exempel genom att man säkrare kan ansluta hemmonitoreringsutrustning hemma hos patienterna, oavsett var de befinner sig. Även kollektivtrafiken berörs då exempelvis fordon och skyltar kan ansluta till VGR:s eget nät.
Det nya mobilnätverket innebär en investering på sammanlagt 335 miljoner kronor fördelat på fem år.
Beslut:
- Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att genomföra den ägarstyrda investeringen VGR 5G i enlighet med fastställd genomförandeplanering, inom en investeringsutgift om totalt 335 miljoner kronor.
21. Ägarstyrda investeringar i medicinteknisk utrustning 2025
Västra Götalandsregionens investeringsplan för 2022 omfattar en budget på 80 miljoner kronor för ägarstyrda investeringar i medicinteknisk utrustning för regionens sjukhus.
I årets omgång har det kommit in sju ansökningar, samtliga från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om totalt 122,6 miljoner kronor. Efter att ha granskat och övervägt ansökningarna, föreslår Koncernkontoret att regionstyrelsen beviljar investeringar på 15,2 miljoner kronor för inköp av medicinteknisk utrustning.
Beslut:
- Regionstyrelsen beviljar styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets begäran om investering i Genius Digital Diagnostics System om 9 miljoner kronor.
- Regionstyrelsen beviljar styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets begäran om investering i NGS (Next generation sequencing) om 3,8 miljoner kronor.
- Regionstyrelsen beviljar styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhusets begäran om investering i en glas- och klossarkiveringsrobot om 2,4 miljoner kronor.
- Regionstyrelsen avslår styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhusets begäran om investering i 3D-skanner/3D-skrivare om 8 miljoner kronor.
- Regionstyrelsen avslår styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets begäran om investering i en PET/MR om 12 miljoner kronor.
- Regionstyrelsen avslår styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets begäran om investering i RAKS om 9,6 miljoner kronor.
- Regionstyrelsen avslår styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets begäran om investering i en MR-linjäraccelerator om 78 miljoner kronor.
22. Koncernövergripande behovsanalys av investeringsidéer omgång 1 2024
Alla investeringsidéer rörande fastigheter, utrustning eller fordon ska genomgå en koncernövergripande behovsanalys enligt Västra Götalandsregionens riktlinjer. Två investeringsidéer har inkommit: utveckling av operation 1 på Mölndals sjukhus och ombyggnationen av Nils Ericson terminalen i Göteborg. Koncernkontoret bedömer operation 1 som verksamhetsstyrd och bör hanteras inom Sahlgrenska Universitetssjukhusets ram, medan ombyggnationen av terminalen anses vara ägarstyrd och en förstudie har påbörjats.
Beslut:
- Regionstyrelsen beslutar att utveckling av operation 1 på Mölndals sjukhus hanteras som en verksamhetsstyrd investering och får vid behov prioriteras inom styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets ram för verksamhetsstyrda investeringar.
- Regionstyrelsen noterar att styrelsen för fastighet, stöd och service har påbörjat arbetet med förstudien för ombyggnation av Nils Ericson terminalen.
23. Statusrapport energiinvesteringar 2023
Styrelsen för fastighet, stöd och service beslutar om energiinvesteringar och varje år ska en statusrapport presenteras för regionstyrelsen.
Budgetramen för merinvesteringar i energibesparande åtgärder 2023 uppgick till 137 miljoner kronor, av dessa nyttjades 106 miljoner kronor.
Under 2023 beslutades om 21 energiinvesteringsprojekt som sammanlagt 96 miljoner kronor. Den förväntade energibesparingen av beslutade projekt är 6 945 MWh/år, vilket uppnås när investeringsprojekten är färdigställda.
Beslut:
- Regionstyrelsen godkänner statusrapport energiinvesteringar 2023.
24. Avveckling av regionövergripande ST-styrningsmodell
Regionstyrelsen beslutade 2016 om ökad styrning för ST-läkare inom sjukhusspecialiteterna, men denna förändring gav inga reella skillnader. En utredning 2022 rekommenderade därför att avveckla den centrala styrningsmodellen och förtydliga utförarnas ansvar för bemanning och kompetens.
Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden har även gett hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektören ett uppdrag att påbörja arbetet med förstärkning av genomförandet av omställningen på lång sikt. Uppdraget innebär att med kvantitativa beräkningar, alternativa scenarier och simuleringar beskriva hur utbud och leverans av hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen kan komma att förändras fram till 2040.
Beslut:
- Regionstyrelsen beslutar att den regionövergripande ST-styrningsmodellen för läkare inom sjukhusspecialiteterna avvecklas.
25. Yttrande över remiss Ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld
I betänkandet "Ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld (SOU 2024:21)" diskuteras om det bör införas ett specifikt mål för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Västra Götalandsregionen (VGR) har lämnat följande synpunkter:
- VGR håller med utredningen och anser inte att ett särskilt mål om hedersrelaterat våld och förtryck ska införas. Istället bör detta fortsätta hanteras under det befintliga delmålet om mäns våld mot kvinnor.
- VGR håller inte med om att omformulera det sjätte delmålet till ett nytt inkluderande sjätte delmål mot våld där våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel ingår.
- VGR håller inte med om förslaget att ersätta "kvinnor och män, flickor och pojkar" till "alla, oavsett kön".
Beslut:
- Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld (SOU 2024:21), enligt upprättat förslag.
SD lämnar ett ändringsyrkande av första punkten i yttrandet vilket avslås. SD reserverar sig mot det beslutet.
M, KD och L lämnar ett ändringsyrkande av första punkten i yttrandet vilket avslås. M, KD och L reserverar sig mot det belsutet.
26. Översyn av sjukresehandboken
GrönBlå samverkan föreslår i ett initiativärende att regiondirektören får i uppdrag att genomföra en översyn av sjukresehandboken.
En sjukresa är en transport till och från vårdinrättningar för patienter som behöver medicinsk vård och inte kan använda vanliga transportmedel. I Västra Götalandsregionen styrs sjukresor av Sjukresehandboken.
Enligt initiativärendet får sjukresor endast ske från patientens folkbokföringsadress, vilket skapar problem för patienter som temporärt vistas någon annanstans, exempelvis hos anhöriga, under sjukdom eller rehabilitering. Dessa patienter kan inte få sjuktransport från sin tillfälliga adress.
Beslut:
- Regionstyrelsen hemställer till styrelsen för fastighet, stöd och service om att genomföra en översyn av sjukresehandboken.