Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Angereds högstadieelever nyfikna på vårdyrken

Publicerad: Uppdaterad:

Årskurs åtta från Vättleskolan träffade vårdpersonal på Angereds arena. Vid olika stationer fick eleverna veta mer om hur man arbetar som exempelvis arbetsterapeut eller undersköterska. På plats fanns även undersköterskeelever från vård- och omsorgsprogrammet på Angeredsgymnasiet. De berättade om sin utbildning och gav tips och råd inför gymnasievalet.

En grupp nöjda elever har just besökt fysioterapeuternas station. Där fick de bland annat lära sig att testa reflexerna, genom att slå med en liten hammare på fysioterapeuternas knän.

– Jag hade tänkt läsa samhällsprogrammet men kanske ändrar mig nu, fysioterapeut verkar kul, säger en av eleverna.

Provade gipsning

Vid en annan station träffar de Malin Lind, som arbetar som undersköterska på akuten i Mölndal. Hos henne får eleverna prova att bli gipsade om de vill. Malin är väl medveten om att VGR behöver rekrytera fler unga till vården, och att det finns många yrken att välja på som ungdomar inte har en aning om. Därför är hon gärna med och visar och berättar om sitt yrke. Akutsjukvården är otroligt rolig att arbeta med enligt henne.

– Det bästa med mitt jobb är att göra skillnad. Att se att människor blir väldigt tacksamma och att alla är glada för det vi gör, säger Malin Lind.

Yrkesdagen arrangeras av Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs Stad. Anette Grahn Unger är studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum inom utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad. Hon arbetar med Projekt Yrken, en satsning som innebär att skapa aktiviteter kring yrkeskunskaper för elever på Vättleskolan. Bakgrunden till satsningen handlar om att det finns många bristyrken i staden och få sökande till yrkesprogrammen.

Med mål och drömmar kommer motivation

– En sådan här dag är en viktig motivationshöjare. Har du mål och drömmar blir du mer motiverad att plugga och bli godkänd. Det här hjälper elever att förstå varför skolan är viktig och vad det kan leda till i framtiden, säger Anette Grahn Unger.

Sofia Herrström är samordnare för uppdraget Framtidens medarbetare i Västra Götalandsregionen och ansvarig för yrkesdagen.

– Vi har i uppdrag att lyfta fram vårdyrken till den yngre generationen och inspirera fler till att börja arbeta hos oss. I princip alla vårdyrken har behov av arbetskraft framöver. I dag får elever från årskurs åtta möjlighet att möta 13 olika yrkeskategorier inom hälso- och sjukvård, bland annat tandläkare, sjuksköterskor och undersköterskor. De snart färdiga undersköterskorna som också är här idag har alla fått erbjudande om jobb efter studenten, säger Sofia Herrström.

Ikra Dahir är på plats för att berätta om sin utbildning och inspirera högstadieungdomarna inför deras val till gymnasiet. Ikra går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet. När hon tagit studenten vill hon läsa vidare och har bland annat sökt utbildningar till sjuksköterska och tandhygienist. Hon har trivts bra på Angeredsgymnasiet och kan rekommendera vård- och omsorgsprogrammet till eleverna från Vättleskolan.

– Om man vill hjälpa andra människor är vården steg ett, säger hon. Det är bara att köra!


Publicerad: