Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbeta med film genom Gröna registret

Publicerad: Uppdaterad:
En av dem som fått sina första filmarbetarjobb genom Gröna registret är Märta Jungerfelt.

Va? Kan man jobba med film? Det är en vanlig fråga som Susanne Lundberg, produktionsrådgivare på Film i Väst, får när hon träffar unga arbetslösa för att locka dem till ”Gröna registret”. Tjänsten startade i våras och nu är ett 40-tal inskrivna. Flera av dem har redan fått sina första jobb.

Gröna registret är en del av Film i Västs databas, som vänder sig till filmbranschen, framför allt producenter och produktionsledare som söker filmarbetare, statister och leverantörer. Registret har funnits i många år, men har fått en rejäl ansiktslyftning och nya funktioner. Bland dem Gröna registret.

– Jag har själv arbetat inom filmbranschen i många år, bland annat som produktionsledare. Ett återkommande problem var att hitta människor som med mycket kort varsel kunde hoppa in och göra jobb som ordinarie team inte hann med. Därför är Gröna registret utmärkt. Jag är själv ute på Arbetsförmedlingen och träffar unga arbetslösa som får tips om möjligheten, säger Susanne Lundberg.

I dag är ett 40-tal människor mellan 18 och 30 år från hela Västra Götalandsregionen inskrivna i Gröna registret. Gemensamt är att de är arbetslösa och villiga att ta snabba jobb.

– Som svar på frågan, går det att få jobb inom filmen, så kan jag bara säga ett: JA!, säger Susanne Lundberg.
Susanne Lundberg, produktionsrådgivare på Film i Väst.

– Vi är noga med att det måste handla om betalda jobb och det ska vara möjligt att exempelvis studera parallellt, bara man är tillgänglig när produktionsbolagen ringer. Det här är ett bra sätt för filmbranschen att testa nya förmågor, men också en bra ingång med många kontakter och nya erfarenheter för den som vill testa på vår bransch, säger Susanne Lundberg.

En av dem som fått sina första filmarbetarjobb genom Gröna registret är Märta Jungerfelt, 22 år, som går på Nordiska teaterskolan i Kungälv.

– Jag blev tipsad av en vän om registret i somras och ville arbeta med något inom film- och teatervärlden under sommaren. Jag skrev in mig och blev uppringd av TV-dramaproduktionen Vår tid är nu, som behövde en assistent till inspelningsassistenten i två dagar. Det var väldigt många statister de dagarna och inte ens assistenten hann med allt, så jag behövdes verkligen.

Nästa uppdrag blev att vara runner och extra platsassistent på långfilmen Unga Astrid, med två veckors jobb, bland annat trailerkörning till Stockholm.

Under hösten ska hon jobba med långfilmerna Lyrro och Sune vs Sune. Med Sune vs Sune har hon fått jobb i två månader.

– Det är väldigt roligt att jobba i filmvärlden, framför allt eftersom det är i projektform och med ett bra team. Jag tänker att jag ska fortsätta min teaterutbildning på halvfart och då passar mig filmarbetarjobben utmärkt, säger Märta Jungerfelt.

Västra Götaland är centrum för svensk film- och TV-dramaproduktion. Bara i år sker femton inspelningar i regionen, alla med Film i Väst som samproducent. Det är ont om filmarbetare generellt och blir än värre när flera inspelningar är igång samtidigt.

– Jag är övertygad om att vi kommer att se många från Gröna registret i teamlistorna framöver. Några kommer säkert att gå vidare, bland annat till Filmarbetarutbildningen i Trollhättan, som har intag nästa gång våren 2018. Och som svar på frågan, går det att få jobb inom filmen, så kan jag bara säga ett: JA!, säger Susanne Lundberg.

Text: Gus Kaage/Film i Väst

Kontakt

Gus Kaage
Kommunikatör, Film i Väst
0707 58 16 33
gus.kaage@filmivast.se


Publicerad: