Boubou Hallberg blir direktör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Publicerad:
Boubou Hallberg, blivande sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Det blir Boubou Hallberg som tar över som sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han tillträder den 14 augusti och efterträder då Ann-Marie Wennberg som tidigare i år aviserade att hon skulle sluta.

Regiondirektören har utsett Boubou Hallberg till ny sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Boubou Hallberg är i dag sjukhusdirektör för Södra Älvsborgs Sjukhus, ett uppdrag han haft sedan januari 2021. Tidigare arbetade han för sjukvårdskoncernen GHP International som sjukhusdirektör och vice vd, Han har även varit verksamhetschef och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, där han också hade flera sjukhusövergripande förändringsuppdrag. I grunden är han barnläkare och specialist i neonatologi.

– Som sjukhusdirektör för Södra Älvsborgs Sjukhus har Boubou Hallberg varit mycket drivande i arbetet med att förbereda verksamheten för nya arbetssätt, säger regiondirektör Håkan Sandahl. På kort tid har han skapat nya ledningsstrukturer med kortare beslutsvägar och bättre förutsättningar för ekonomi och verksamhet i balans. Hela tiden utan att tappa fokus på vad som är bra för sjukhusets patienter. Samtidigt har han visat att han har den helhetssyn som krävs när vi ställer om hälso- och sjukvården för att kunna använda de gemensamma resurserna på ett bättre sätt. Han är den förändringsledare vi behöver på ett av Sveriges mest komplexa ledaruppdrag. Boubou Hallberg har förmågan att få saker att hända – att omsätta strategier och planer i handling – och jag ser fram emot att arbeta med honom i hans nya roll.

– Jag är glad över att ha fått det här förtroendet. Min erfarenhet av ledning och styrning, medicinsk bakgrund och arbete som aktiv forskare gör att jag förstår universitetssjukhusets särskilda uppdrag. Jag tror på att involvera medarbetare och patienter i beslutsfattandet och min ambition är att vi ska utveckla organisationen mot högre medicinsk kvalitet, bättre tillgänglighet och stärkt samverkan tillsammans. Jag ser att Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en avgörande roll för ett robust, hållbart och gemensamt hälso- och sjukvårdssystem i Västra Götaland.

Boubou Hallberg tillträder sin nya befattning den 14 augusti 2023. Västra Götalandsregionen har påbörjat rekryteringen av ny sjukhusdirektör för Södra Älvsborgs Sjukhus. Regiondirektör Håkan Sandahl har tills vidare utsett Joakim Höstner som tillförordnad sjukhusdirektör.