Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dags för influensavaccination

Publicerad: Uppdaterad:

Riskerar du att bli allvarligt sjuk av en vanlig influensa? Alla som är över 65 år, de som är gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar rekommenderas att vaccinera sig. "Det är bästa sättet att hjälpa immunförsvaret att skydda kroppen mot viruset", säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. "Från och med den 7 november kan du vaccinera dig på din vårdcentral."

Det är viktigt att så många som möjligt av dem som riskerar att bli allvarligt sjuka vaccinerar sig.

– Influensa är oftast ofarlig, men den som är över 65 år, har en kronisk sjukdom eller är gravid har större risk för att bli svårt sjuk och även drabbas av allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation eller blodförgiftning, berättar Gunilla Ockborn. En grupp som ibland glöms bort är de extremt överviktiga. Personer med BMI runt 40 och däröver, riskerar också att bli allvarligt sjuka av influensa, och bör därför vaccinera sig.

Man kan få influensa trots att man har vaccinerat sig, men symtomen blir ofta lindrigare och risken för följdsjukdomar minskar.

Det bästa skyddet mot influensa

– Influensavaccinet anpassas varje år för att klara det senaste viruset, men grunden är densamma. Det är väl beprövat och det bästa skyddet mot influensa, säger Gunilla Ockborn.

Efter vaccinationen kan man bli öm och svullen runt vaccinationsstället och en del får feber och muskelvärk, men besvären går över inom några dagar.

Grupper som rekommenderas en vaccination

Du löper större risk att bli allvarligt sjuk av influensa om du har fyllt 65 år, är gravid eller har någon av följande sjukdomar:

  • Kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Diabetes
  • Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering
  • Kronisk leversvikt eller njursvikt
  • Annan sjukdom som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulär sjukdom eller flerfunktionshinder.

Det kostar 100 kronor att vaccinera sig om man tillhör någon av grupperna ovan. För övriga är kostnaden 180 kronor.

 Läs mer om influensavaccination

Kontakt

Gunilla Ockborn
Biträdande smittskyddsläkare,
Smittskydd Västra Götaland
010-441 24 30
gunilla.ockborn@vgregion.se


Publicerad: