Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fler elever ska klara skolan – VGR lyfter frågan i Almedalen

Publicerad: Uppdaterad:

Kraftsamling fullföljda studier är samlingsnamnet på den stora process mellan Västra Götalandsregionen, kommunerna och andra aktörer, som handlar om hur vi ska få våra elever att gå ut skolan med godkända betyg. "På seminariet i Almedalen kommer vi lyfta och diskutera vad våra ungdomar själva säger påverkar studiemotivation och psykisk hälsa", säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.

Under Almedalsveckan har Västra Götalandsregionen (VGR) tio olika seminarier. Folkhälsoavdelningen på VGR leder ett av dem som handlar om hur vi tillsammans ska få våra elever att gå ut grund- och gymnasieskolan med godkända betyg.

– Förra året var det 2257 elever i Västra Götaland som gick ut nionde klass utan gymnasiebehörighet. Det är av stor vikt att vi kraftsamlar kring detta problem, säger Elisabeth Rahmberg.

På seminariet i Almedalen kommer det visas filmer där eleverna själva berättar vad som påverkar deras studiemotivation och hur den psykiska hälsan ser ut i skolan. Därefter kommer frågorna diskuteras av en panel som består av bland annat politiker och representanter från hälso- och sjukvården, skolan och civilsamhället. 

– För att våra elever ska gå ut skolan med fullständiga betyg, behöver vi arbeta tillsammans, den psykiska hälsan har stor påverkan för hur eleverna klarar sina studier, säger Elisabeth Rahmberg.

Inom ramen för kraftsamling fullföljda studier pågår just nu 39 olika aktiviteter inom Västra Götalandsregionen. Exempel på dessa aktiviteter är framtagning av en elevhälsodatabas, tilläggsuppdrag för vårdcentraler som tar hand om ungas psykiska hälsa och webbaserade utbildningar om barns rättigheter.

– Fullföljda studier är en av de viktigaste hållbarhetsprocesser som Västra Götalandsregionen driver idag, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Ann-Sofi Lodin betonar också vikten av att finnas på plats i Almedalen.

– Att flera aktörer från Västsverige samverkar gör att vi får en stark ställning i möten med beslutsfattare och opinionsbildare, säger Ann-Sofi Lodin.

Så många elever klarar inte skolan

2016 var det 2257 elever av totalt 16 617 elever i Västra Götaland som gick ut nionde klass utan att ha uppnått gymnasiebehörighet. Siffrorna efter område:

Fyrbodal: 392 elever av totalt 2783 avgångselever i nionde klass år 2016.
Sjuhärad: 329 elever av totalt 2367.
Skaraborg: 373 elever av totalt 2694.
Göteborgsområdet: 1164 elever av totalt 8773.

VGR satsar mångmiljonbelopp

Mångmiljonbelopp läggs på satsningen Fullföljda studier i Västra Götaland. Bland annat bidrar Europeiska Socialfonden (ESF) med 55 miljoner kronor, regionutvecklingsnämnden lägger runt 30 miljoner kronor och hälso- och sjukvårdsnämnderna har öronmärkt minst 25 miljoner kronor.

Kontaktpersoner

Elisabeth Rahmberg
Folkhälsochef
elisabeth.rahmberg@vgregion.se
070-08 23 943

Helena Kryssman
Kommunikatör
helena.kryssman@vgregion.se
070-60 74 506

Gunnel Adler (MP)
Ordförande Folkhälsokommittén
gunnel.adler@vgregion.se
0703-23 14 74

Håkan Linnarsson (S)
Vice ordförande Folkhälsokommittén
hakan.linnarsson@vgregion.se
0700-82 59 94


Publicerad: