Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Diakonihuset Planeten i Skara får Folkhälsopriset Skaraborg

Publicerad: Uppdaterad:
Fem glada personer står i ett kök och lagar pannkakor tillsammans.
Tisdagspannkakor på Planeten i Skara.
Fotograf: Diakonihuset Planeten Skara

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har utsett Diakonihuset Planeten Skara till vinnare av 2019 års folkhälsopris på 30 000 kronor.

Diakonihuset Planeten får priset med följande motivering: "Diakonihuset Planeten Skara vill med sin verksamhet bryta ensamhet och vara en plats där alla är välkomna och känner sig hemma oavsett situation i livet. Verksamheten vänder sig till alla människor och många av besökarna befinner sig i en socialt utsatt situation. Verksamheten har ett uthålligt arbete för att bryta ensamhet och ge människor i utsatta situationer stöd och struktur i vardagen."

- Planeten är ett gott exempel på hur man kan arbeta förebyggande för att främja folkhälsan på ett sätt som kommer många till del, säger Gunilla Druve Jansson, ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Öppen mötesplats

Diakonihuset Planeten är en öppen mötesplats för människor med olika bakgrund. Varje dag kommer mellan 40 och 60 personer för att delta i olika aktiviteter.

- Vi vill att Planeten ska vara en plats där alla är välkomna och känner sig hemma, säger Stina Järvinen som är diakon och verksamhetsledare vid Planeten. Tillsammans försöker vi skapa en vardag med gemenskap och trygghet och där är vi alla en viktig pusselbit.

- Hit kan man komma som man är och det finns saker att göra varje dag om man önskar. Vi umgås, fikar, spelar bingo, pysslar och ibland gör vi någon utflykt i närheten. På tisdagarna äter vi pannkakor och på fredagarna gör vi oftast något roligt som är en bra inledning på helgen.

Diakonihuset Planeten har funnits sju år. Verksamheten drivs av en ekonomisk förening och finansieras med bidrag från företag, stiftelser, föreningar, privatpersoner och församlingar.

- Många besökare lever eller har levt i utsatta situationer och om man vill ha hjälp med något så hjälper vi till med det vi kan, säger Christer Johansson som är diakoniassistent på Planeten. Det kan handla om att följa med till kronofogden, socialtjänsten eller vårdcentralen eller att på olika sätt hjälpa till med skrivelser till olika myndigheter. På så vis blir Planeten en aktiv del i samhället.

Stina Järvinen och Christer Johansson från Diakonihuset Planeten Skara tog emot Folkhälsopriset Skaraborg vid östra hälso- och sjukvårdsnämndens möte. Nämndens ordförande Gunilla Druve Jansson delade ut priset.
Stina Järvinen och Christer Johansson från Diakonihuset Planeten Skara tog emot Folkhälsopriset Skaraborg vid östra hälso- och sjukvårdsnämndens möte. Nämndens ordförande Gunilla Druve Jansson delade ut priset.

Volontärer

Planeten har också många volontärer som arbetar i verksamheten.

- De gör olika saker, hjälper till att laga kläder, sitter ner och samtalar med våra gäster, gör praktiska saker, ordnar fram fikat eller diskar. En del bakar bröd och bullar och lämnar in till oss. Här hjälper vi varandra, säger Christer.

- Vi är väldigt glada över att ha fått priset, det är en stor ära, säger Stina Järvinen. Pengarna vill vi använda till något som de flesta besökare kan vara med på.

Diakonihuset Planeten i Skara

Fakta folkhälsopriset Skaraborg

Folkhälsopriset Skaraborg delas ut till en verksamhet som gör en främjande eller förebyggande folkhälsoinsats som är till nytta för invånare i Skaraborg på grupp- eller samhällsnivå. Totalt 17 verksamheter nominerades till årets folkhälsopris.


Publicerad: