Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Förtydligande kring medieuppgifter om VaccinDirekt

Sveriges Radio Ekot rapporterar tisdagen 2 mars 2021 att personer gått före i vaccinationskön genom att använda en länk från VaccinDirekt avsedd för vårdpersonal. 

VGR ser allvarligt på alla fall där fusk misstänks förekomma och utreder noggrant och vidtar de åtgärder som krävs. I det aktuella fallet, som Ekot rapporterar om, bedömer VGR utifrån hittills kända omständigheter att inget medvetet fel har begåtts. Det föreligger ingen misstanke om fusk i nuläget. 

Västra Götalandsregionen har upphandlat sju externa aktörer för vaccination av kommunal vård- och omsorgspersonal och en av dem är VaccinDirekt. I Ekots rapportering beskrivs det att ”ytterligare personer har kunnat gå före i kön för covid-vaccinering i Västsverige” via en webblänk från VaccinDirekt avsedd för vårdpersonal. 

Ekots inslag nämner att:

  • ett privat assistansbolag från annan kommun vaccinerade sig i Kungälv 
  • personer från Lidköping har vaccinerat sig i Alingsås. 

Assistansbolaget fick den 20 januari 2021 en korrekt länk från en av sina uppdragsgivare för att boka in sig för vaccinering. Eftersom bolaget har uppdrag i flera kommuner uppstod viss oklarhet kring vilka av bolagets medarbetare som stod på tur att vaccinera sig. Det har lett till att omsorgspersonal, upp till 10 personer, som tillhör fas 2 vaccinerats under fas 1. Efter att oklarheterna retts ut har bolaget stoppat övriga medarbetare från att vaccinera sig tills deras tur kommer. 

Att personer vaccinerar sig i en annan kommun än där de är hemmahörande/arbetar är inget oegentligt. VaccinDirekt vaccinerar i tolv kommuner i Västra Götaland och det är möjligt att vaccinera sig i någon av de tolv. Att personer från Lidköping vaccinerat sig i Alingsås är – utifrån vad som hittills är känt – alltså inte per automatik fusk. 

VaccinDirekt har i kontakt med VGR uppgett att de inte känner till något fusk. Bolaget har varit i kontakt med sin personal som inte heller har någon vetskap om felaktiga vaccineringar. 
För att använda VaccinDirekts bokningslänk måste bank-id användas, dessutom ställs tre frågor kring behörigheten att få bli vaccinerad. Efter att VGR förtydligat riktlinjerna 15 februari efterfrågas nu även tjänste-id eller lönebesked i samband med vaccinering. 

Ingen ska ha fått dos två från någon av VGR:s upphandlade vaccinatörer utan att tjänste-id eller lönebesked kontrollerats. 

Att länkar sprids är ofrånkomligt. Det viktiga är att vaccinatörerna säkerställer vid vaccinationstillfället att rätt personer blir vaccinerade. 15 februari förtydligades rutinerna för vaccinatörerna att de ytterligare säkerställer att rätt person blir vaccinerad, exempelvis genom tjänste-id eller lönebesked. 


Senast uppdaterad: 2021-03-02 11:42