Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Frukttider i Botaniska – en fest för ögat och näsan

Publicerad: Uppdaterad:
FOTO: Björn Aldén

Kom till Botaniska i Göteborg och bli nostalgisk på årets utställning Äpplen & Päron! Upplev din barndoms äpplen eller få tips om nya, friska äpplen och päron för din egen trädgård. Fruktexperter finns på plats i Stolpboden dagligen mellan 12 och 16 mellan 23 september och 1 oktober.

Under utställningens nio dagar, kan du som besökare få okänd frukt identifierad  - tag i så fall med 4-5 välutvecklade frukter av varje sort – eller kom för att få odlingsråd. Botaniska efterlyser även i år rekordstora frukter. Ifjol slogs svenskt rekord i Örebro med ett Signe Tillisch-äpple som vägde hela 794 g. Slå det om ni kan!

Det lär inte ha undgått någon att kommersiella odlare bedömer årets fruktskörd som den sämsta på 50 år. Hela norra Europas fruktodlare talar om sämre skördar. En titt i Botaniskas frukt­utställningsarkiv visar dock att det hänt förr – om nu någon skulle tro annat. I en pressrelease för utställningen 1991 läser vi rubriken: Svenska fruktodlare har slips i år…

Kylig luft drog ner över Sverige under andra majveckan. Äppelsorter som just skulle till att blomma drabbades av upprepade nattfroster. Den 11 maj visade termometern minus 7 grader i Visby. Fruktämnen skadades i hela östra Sverige och i höglänta delar av resten av Syd- och Mellansverige. Skadade celler delar sig sämre och ger upphov till korkbildning – ofta i form av en slips eller en tunga från ”flugan” och ner över frukten. Det är helt ofarligt – frukt som ser ut så går att äta - men påverkar äpplenas utseende ordentligt.

Som tur är har inte hela Sverige drabbats. I själva verket har Västsverige en ganska bra skörd. Botaniska trädgården kommer därför åter att ha en dignande samling av mer än 250 olika sorters äpplen och päron.

Under utställningens andra dag, den 24 september, händer också mycket saker utanför Stolpboden. Då bjuder vi in till ”Höstens skafferi” en kulinarisk superdag där du kan lära dig gamla konserveringsmetoder, titta på svamputställningen, musta äpplen, färga med svamp, handla fruktträd och honung från Botaniskas egna kupor på vår minimarknad. Eller varför inte prova att äta tång?


Publicerad: