Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Grön omställning i fokus när VGR anordnar panelsamtal på COP27

Publicerad:

Västra Götaland håller på att förvandlas från en fossilberoende industriregion till att bli ledande i övergången till en mer klimatneutral industri. Måndag den 14 november anordnar Västra Götalandsregionen (VGR) ett panelsamtal på COP27 som handlar om varför just Västra Götaland har kommit så långt i omställningen. Medverkar gör Volvo Group, Northvolt och Volvo Cars samarbetsbolag NOVO Energy, och Stena Recycling. Du kan följa panelsamtalet via en direktsändning på VGR:s hemsida.

Panelsamtalet hålls i Business Swedens monter och handlar om den gröna omställning som Västra Götalands fordonsindustri är mitt i. Syftet med panelsamtalet är att visa på betydelsen av klimatarbetet på regional nivå och vikten av samverkan internationellt med andra regioner både i Europa och på global nivå.

VGR representeras under panelsamtalet av Magnus Berntsson (KD), som är ordförande i miljönämnden samt ordförande för Assembly of European Regions (AER).

– Västra Götaland är på god väg att bli en världsledande region inom hållbar batteritillverkning och elektromobilitet. Vi har en viktig roll i klimatomställningen och jobbar framgångsrikt tillsammans med akademin, näringslivet, våra kommuner och andra aktörer för att skapa förutsättningar för innovation och investeringar. Många pratar om denna omställning, men i Västra Götaland sker den, säger han.  

Panelsamtalet är ett hybridevent där majoriteten av deltagarna medverkar digitalt. Förutom VGR medverkar Volvo Group, NOVO Energy som är Northvolt och Volvo Cars samarbetsbolag, och Stena Recycling.

– Den kraftiga ökningen på efterfrågan av elfordon innebär att trycket kommer att vara enormt stort på att hitta klimatsmarta tekniker och lösningar för att återvinna fordonsbatterier, inom bara några år. Det cirkulära perspektivet måste vara utgångspunkten även i återvinningen av dessa batterier och därmed möjliggöra för användningen av återvunnet material i nyproduktionen, säger Sara Davidsson, hållbarhetschef på Stena Recycling.

Du kan följa panelsamtalet live

VGR sänder panelsamtalet på länken vgregion.se/cop27. Panelsamtalet pågår 14 november klockan 14:00-15:00 svensk tid. Rubriken är “West Sweden - The green battery and electromobility hub”. Panelsamtalet vänder sig framför allt till beslutsfattare nationellt och internationellt och till företagsledare. 

Klicka här för att komma till panelsamtalet.

Klicka här för att läsa mer om VGR och elektrifiering.

FN:s klimatmöte COP27

FN anordnar varje år en klimatkonferens. I år är den 27:e i ordningen, vilket gör att den kallas för COP27. COP27 hålls i Sharm el-Sheik i Egypten och pågår 6-18 november.  


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-11-10 15:34