Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Införandet av FVM/Millennium försenas cirka ett år

Publicerad: Uppdaterad:

Västra Götalandsregionens nya gemensamma vårdinformationssystem Millennium försenas med cirka ett år. Cerner kan inte leverera i tid eftersom man inte förutsett omfattningen av anpassningsarbetet till patientdatalagen.

– Förseningen är verkligen beklaglig. VGR ligger i fas och vi är redo för införande. Vi tror mycket på vårt val av framtidens vårdinformationssystem och vi fortsätter förberedelser i våra verksamheter. En tydligare tidplan och mer om vad detta betyder för oss konkret kommer vi att få i början av december, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Under hösten 2018 valdes Cerner Sverige AB och lösningen Millennium för Västra Götalandsregionens viktigaste digitaliseringssatsning, framtidens vårdinformationsmiljö, FVM. Det nya gemensamma vårdsystemet innebär att all patientinformation hamnar på ett ställe, vilket underlättar för både medarbetare och patienter.

– Millennium är byggt för att sätta patientens information i fokus. Nu krävs juridiska anpassningar, samtidigt som vi bibehåller möjligheterna till moderna arbetssätt och patientsäkerhet. Jag beklagar att detta arbete kommer att innebära en försenad driftstart för Västra Götaland, säger Carolina Walllenius, vd för Cerner i Sverige.

Införandet av Millennium sker i tre etapper i Västra Götaland. Under 2019 och 2020 tas helt nya gemensamma arbetssätt och processer fram. Under våren 2021 var det tänkt att Millennium skulle börja införas på bland annat Södra Älvsborgs Sjukhus, men nu är det försenat med cirka ett år.

Fakta

  • Millenium ersätter närmare 40 olika vårdsystem som används i VGR idag. Bland annat journalsystemen Melior, AsynjaVisph och Obstetrix, det vårdadministrativa systemet Elvis, operationsplaneringssystemet Orbit och informationssystemet SAMSA.
  • VGR genomförde upphandlingen i samverkan med samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. De har alla undertecknat optioner som innebär att systemet kan användas i olika omfattning även i den kommunala hälso- och sjukvården, beroende på vilken eller vilka optioner kommunerna valt att avropa.

  • Kontraktet har ett beräknat värde på 2,1 miljarder kronor och löper över tio år efter avslutad implementering med möjlighet till fyra års förlängning.

  • Först ut med införande är det som kallas södra området i Västra Götaland (Södra Älvsborgs sjukhus, Alingsås lasarett, Alingsås, Lerum, Vårgårda, Herrljunga, Ulricehamn, Borås, Bollebygd, Mark, Tranemo och Svenljunga).

Publicerad: