Långsiktigt arbete ger rättvisare löner

Uppdaterad:
Publicerad:

Västra Götalandsregionens arbete för att rätta till oskäliga löneskillnader ger resultat, och man bedömer idag att utan de särskilda satsningar som gjorts skulle troligen löneskillnaderna i stället ökat.

Vid torsdagens sammanträde fick personalutskottet en redovisning om arbetet med att undanröja oskäliga löneskillnader. Under 2013–2017 avsattes 50 miljoner kronor per år för att förstärka förvaltningarnas satsningar på de prioriterade yrkesgrupperna. En liknande satsning hade gjorts 2006–2009.

En grupp som prioriterats är de yrken som är kvinnodominerade och med anställda som har en medellång högskoleutbildning. Lönekartläggningarna visar att dessa ligger lägre i förhållande till andra likvärdiga yrkesgrupper. Målet är att lönerna ska öka mer för dessa än för övriga yrkesgrupper. I löneöversyn 2019 fick de prioriterade yrkesgrupperna 2,8 procent, vilket motsvarar 940 kronor och övriga grupper 2,3 procent, vilket motsvarar 818 kronor.

- Det är glädjande att de insatser som görs ger resultat, och det krävs ett uthålligt arbete för att rätta till sådana här snedsitsar. Nu ser vi att förvaltningarna fortsätter att prioritera rättvisare löner – även när de inte får extrapengar för att göra det. Man ser det som en självklarhet, och det är kvittot på en lyckad satsning. Säger personalutskottets ordförande Linn Brandström (M).

Den genomsnittliga årliga löneutvecklingen för de prioriterade yrkesgrupperna uppgick till 18,1 procent under perioden 2014–2019. Detta kan jämföras med löneutvecklingen för övriga yrkesgrupper som uppgick till 13,8 procent. Den lönepolitiska satsningen har alltså bidragit till att de prioriterade yrkesgrupperna haft en högre löneutvecklingstakt än övriga yrkesgrupper.

- Vi måste komma ihåg att arbetet på inget sätt är färdigt, utan vi fortsätter att fokusera på att höja lönenivåerna för våra prioriterade grupper, säger Linn Brandström.