Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fullmäktiges ordförande ny ordförande för AER

Publicerad: Uppdaterad:

Regionfullmäktiges ordförande, Magnus Berntsson (KD) valdes igår till ordförande för den europeiska organisationen AER (Assembly of European Regions). Under två år ska han nu även leda arbetet i en av de största regionorganisationerna i Europa. Ordförandeskapet kommer att öka synligheten för Västsverige och Västsvenska frågor inom EU och i Europa.

– Det är en stor ära att ha fått förtroendet att representera så många regioner runt om i Europa genom AER. Starka regioner är en förutsättning för ett starkt Europa och EU, säger Magnus Berntsson.

Magnus Berntsson har tidigare varit vice ordförande med ansvar för organisationens ekonomi. Under hans tid som ekonomiansvarig har organisationen fått ett tydligare fokus mot att arbeta gentemot EU:s institutioner och med erfarenhetsutbyten och projekt.

– Vi har bland annat blivit en viktig partner till EU-kommissionen som ofta konsulterar oss i framtagningen av olika förslag. AER tar EU närmare invånarna. EU ska inte bara vara ett forum för högnivå-möten mellan medlemsländer, säger Berntsson.

Berntsson menar att ordförandeskapet även ökar synligheten för Västsverige internationellt.

– Dels synliggör vi oss gentemot andra regioner i Europa, men vi får även möjlighet att driva frågor i EU som är viktiga för oss. Den framtida sammanhållningspolitiken är ett sådant exempel, säger Berntsson.

Detta är AER

AER är en av de största regionorganisationerna i Europa. Organisationen har cirka 120 medlemmar, som återfinns såväl i EU:s medlemsländer som i länder utanför EU. Organisationen har ett sekretariat i Bryssel och ett kontor i Strasbourg. AER ägnar sig främst åt påverkansarbete gentemot EU:s institutioner, och att hjälpa medlemsorganisationerna hitta finansiering och partners i olika projekt. AER driven även flera ungdomsutbyten.

Västra Götalandsregionen har varit medlem i organisationen sedan 1999. 


Publicerad: