Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mänskliga rättigheter i praktiken – de visar vägen

Publicerad: Uppdaterad:
Emma Broberg och Anna Jacobson, regionutvecklare på nybildade avdelningen social hållbarhet, har tagit fram en vägledning i fem enkla steg för att fler ska kunna arbeta människorättsbaserat.

Tre av VGR:s verksamheter; Angereds Närsjukhus, delar av psykiatriverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – Psykosvård Nordost och Avdelning 242 – samt Bohusläns museum, Västarvet har lyckats med att arbeta människorättsbaserat.

De har omsatt FN:s konventioner om mänskliga rättigheter till praktiskt arbete. Nu kan du läsa om hur de har gjort och få tips, inspiration och konkreta exempel på hur du kan göra för ni ska kunna arbeta människorättsbaserat.

”5 steg i rätt riktning” – en praktisk vägledning

Anna Jacobson och Emma Broberg, regionutvecklare på nybildade avdelningen social hållbarhet, har tagit fram en vägledning i fem enkla steg för att fler ska kunna arbeta människorättsbaserat. Det är svårt att anpassa FN:s konventioner om mänskliga rättigheter till praktiskt arbete, men i vägledningen finns konkreta exempel på hur du kan göra. I ”5 steg i rätt riktning” finns också resonemang och tips som gör att du får en rejäl skjuts framåt i arbetet, redan från början.

Varför finns vägledningen även på engelska?

– VGR:s erfarenheter av att pröva och utveckla ett människorättsbaserat arbete lyfts av FN, WHO, Fundamental Rights Agency, Civil Rights Defenders och Mental Health Europe. De vill använda ”5 steg i rätt riktning” i sina organisationer. För att de ska kunna göra det, tog vi fram ”Five steps in the right direction”. Vi är väldigt stolta och glada över det, säger Emma. Att vägledningen finns på engelska ökar ju också möjligheterna för fler i Västra Götaland att använda den.

Men finns det verkligen facit på hur man kan arbeta människorättsbaserat?

– Kärnan är att alltid sätta människans värdighet i centrum och utgå från principerna om jämlikhet, delaktighet, ansvar och transparens. Men det finns ingen enkel checklista och inget facit. Arbetet måste utgå från hur det ser ut på din arbetsplats och vilka ni är till för, förtydligar Anna och lägger till att exemplen i ”5 steg i rätt riktning” på ett enkelt sätt visar hur man kan jobba och vad som faktiskt funkar.

Ur regionfullmäktiges budget 2019

”Mänskliga rättigheter ska vara i centrum för Västra Götalandsregionens arbete. Västra Götalandsregionen har som offentlig aktör en skyldighet att bidra till att upprätthålla dessa rättigheter och bidra till social hållbar utveckling. Det innebär krav både ur ett service- och arbetsgivarperspektiv och utgör också viktiga delar i ett strategiskt kvalitetsarbete”.

”Ett rättighetsbaserat arbetssätt ska fortsatt stärkas inom regionens samtliga verksamheter och bland annat bidra till ett gott bemötande”.

Här hittar du ”5 steg i rätt riktning” och ”Five steps in the right direction”


Publicerad: