Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Munskydd i alla vårdlokaler från och med nu

Publicerad: Uppdaterad:

För att skydda varandra bör personal, besökare och patienter använda munskydd när de är i vårdlokaler där fler än en person vistas samtidigt. Det införs successivt inom hela Västra Götalandsregionen från den 7 januari.

Om munskydd används på rätt sätt kan de minska smittspridningen, särskilt i situationer där människor inte kan hålla avstånd till varandra.

I Västra Götalandsregionen införs från och med 7 januari en tillfällig rekommendation att använda munskydd i vårdlokaler. Den genomförs under de närmaste dagarna och gäller både personal, besökare och patienter. Barn och ungdomar under 16 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd undantas.

Munskydd delas ut

– ­Syftet med åtgärden är att ytterligare försöka minska smittspridningen inom vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen, och tillägger att åtgärden följer Folkhälsomyndighetens nyss uppdaterade råd.

Munskydd kommer att delas ut till alla som behöver besöka, vårdas eller arbeta i lokaler för vård och omsorg. Det kommer bara lämnas ut ett åt gången för att minska risken att de förorenas.

Lokala anpassningar

Att rekommendationen om generell användning av munskydd införs betyder inte att Västra Götalandsregionen lättar på andra rekommendationer rörande Covid-19.

Vårdgivarna i Västra Götalandsregionen har möjlighet att anpassa rekommendationen med lokala rutiner för sina respektive verksamheter. Frågor om lokala tillämpningar får ställas till respektive förvaltning, privat utförare eller kommun.


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2021-11-29 15:53