Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nobelpristagare i rundabordssamtal med VGR:s praktikant

Publicerad: Uppdaterad:
Dr Randy Schekman och praktikant Anna Johansson
Praktikant Anna Johansson och Dr Randy Schekman i samband med hans föreläsning ”From Pond Scum to Stockholm”. Föreläsningen följdes av ett rundabordssamtal för särskilt inbjudna studenter. Plats: Wallenbergssalen, Medicinareberget, Göteborg.
Fotograf: Johan Bodell

VGR:s praktikant Anna Johansson deltog i ett rundabordssamtal med Nobelpristagaren Dr Randy Schekman i lördags. Han tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2013.

– Jag hade definitivt inte förväntat mig att få delta i ett rundabordssamtal med en Nobelpristagare när jag blev praktikant hos VGR, skrattar Anna. Och absolut inte med någon som är så långt utanför mitt ämnesområde. Det är den enskilt mest oväntade händelsen under min praktik. Det roligaste med samtalet var att det blev en informell stämning. Schekman var väldigt öppen och generös med sina svar så det blev ett bra samtal.

Hur gick samtalet till?

Rundabordssamtalet var upplagt så att vi sexton studenter satt i u-bordssittning tillsammans med Dr Randy Schekman och Rebecca Nesbit från Nobel Media som arrangerar Nobel Week Dialogue. Nobel Week Dialogue är en årlig vetenskapskonferens som arrangeras omväxlande i Stockholm och Göteborg. Syftet med konferensen är att främja debatt på högsta nivå om ett högaktuellt, tvärvetenskapligt ämne genom att sammanföra Nobelpristagare, världsledande forskare, opinionsbildare och beslutsfattare med allmänheten. I samband med Nobel Week Dialogue ordnas en universitetsföreläsning med en Nobelpristagare. VGR är stolt partner till Nobel Week Dialogue.

Samtalet modererades av Stefan Hohman, som är prefekt för institutionen biologi och bioteknik på Chalmers. Alla runt bordet fick berätta om sina studier och de allra flesta var doktorander inom biologi eller bioteknik, berättar Anna.

– Jag frågade honom hur han ser på framtiden och på fortsatt forskning, fortsätter Anna. Han svarade att han har mycket kvar som han vill hinna med, men han poängterade också att det inte är bra med forskare som hänger kvar hela livet, utan att det är viktigt att släppa in nya och yngre forskare. Jag frågade honom också hur livet ser ut efter ett Nobelpris.

Enorm skillnad efter Nobelpriset

– Det är en enorm skillnad på livet efter att man har fått ett Nobelpris, berättade Dr Randy Schekman. Kollegor och vänner behandlar mig annorlunda och jag behöver aldrig mer oroa mig för att inte få min forskning finansierad. Jag blir tillfrågad om att delta i många olika evenemang och att tycka till i olika debatter. Mitt självförtroende har ökat och jag diskuterar väldigt gärna min forskning och tar emot kritik.

Diskussionen kom att handla en hel del om doktorandernas egen forskning, Dr Randy Schekmans forskning och om hur man ska tänka när man väljer ämne och labb. Men allra mest fokus blev det på vetenskaplig publicering och open access, som Dr Randy Schekman själv är engagerad i med sin tidskrift e-life.

Hur kommer det sig att du blev praktikant hos oss?
– Jag ville ha praktik eftersom det finns utrymme för det inom mitt masterprogram och det kändes som en bra möjlighet. Eftersom jag läser offentlig förvaltning visste jag att jag ville pröva på en offentlig verksamhet, och gärna en politiskt styrd sådan. Jag fick information om just denna praktikplats på Kommunikation och externa relationer, Koncernkontoret, genom en annons på Förvaltningshögskolans hemsida. Sedan fick jag ett väldigt gott intryck under intervjun här vilket gjorde att jag bestämde mig.

Vad gör du som praktikant?
– Mitt stora arbete har varit inom Nordsjökommissionens strategiarbete. Precis som VGR ska Nordsjökommissionen ta fram en ny strategi efter 2020. Det jag har gjort är att analysera respektive medlemsregions utvecklingsstrategi för att hitta gemensamma utmaningar och möjligheter. Detta som en bas för den nya strategin så att den känns förankrad hos medlemmarna. Utöver det har jag fått följa arbetet med Västsvenska arenan, EU på hemmaplan samt Västsvenska EU-konferensen och EU-nätverk, fått följa med på protokollära möten samt hjälpt till i arbetet med samrådet för externa relationer. Dessutom har jag skrivit anteckningar och artiklar, samt gjort en del kartläggningar.

Rekommenderar du andra att praktisera hos VGR?
– Absolut! Speciellt om man läser en liknande utbildning som jag gör, då får man verkligen en bra insyn i hur det fungerar i praktiken. Det märks även att det finns en stor vana att ha praktikanter, jag har fått mycket handledning och kvalificerade uppgifter. Jag känner att jag har fått mycket mer praktisk kunskap om regionen som en politiskt styrd offentlig verksamhet och jag känner mig mycket mer redo för arbetslivet.

Titeln på Randy Schekmans föredrag är ”From pond scum to Stockholm” – vad menade han med det?

– När han växte upp i Kalifornien lekte han vid en damm där han vid ett tillfälle plockade upp så kallat ”pond scum” (ett skum på vattenytan) och studerade detta i sitt leksaksmikroskop. Där började intresset för biologi och han sparade sedan ihop pengar själv till ett riktigt mikroskop som idag finns utställt på Nobelmuséet i Stockholm. Så titeln symboliserar resan från när intresset växte som barn till Nobelpriset.

Hängde du med i föreläsningen?
– Självklart var det lite svårt när det blev väldigt detaljerat, men jag hade läst på lite innan och Dr Randy Schekman var väldigt duktig på att ta det steg för steg och förklara begripligt.

Upplevde du något av det han berättade som särskilt spännande?
– Ja, jag tyckte att det var väldigt intressant när Dr Randy Schekman pratade om sin andra hjärtefråga, ”the open access movement” [= öppen tillgång - en modell för att publicera vetenskaplig information och undervisningsmaterial på internet utan kostnad för läsaren]. Förutom att forska är han grundare och chefredaktör för e-Life, en plattform för vetenskaplig publicering som ska göra publicering enklare och mer lättillgängligt för forskare. Jag tycker också att han hade intressanta tankar om att det är viktigt att släppa fram nya forskare och talanger. Dr Randy Schekman har själv studerat vid ett offentligt universitet (Berkeley) och det är där han nu bedriver sin forskning. Han uttryckte att det känns viktigt för honom att bidra och ge tillbaka något till samhället.


Publicerad: