Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny programchef ska leda omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Publicerad: Uppdaterad:

Jan Eriksson har utsetts till programchef för att leda omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Han arbetar idag som senior-strateg i Västerbottens läns landsting och har tidigare varit förvaltningschef för Skånes Universitetssjukvård och sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Uppdraget som programchef innebär att leda och driva det stora förändringsarbete av hälso- och sjukvården som Västra Götalandsregionen påbörjat. Det handlar om att bygga ut den nära vården och utveckla digitala vårdformer och tjänster så att mera vård kan ges utanför sjukhusen. Delar av den specialiserade vården ska koncentreras och fokus ska ligga på kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.

– Vi är glada över att ha rekryterat Jan Eriksson som har en lång och bred erfarenhet från svensk hälso- och sjukvård på många olika nivåer, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

– Jan Eriksson är en person som har fokus på utveckling och resultat. Han har dessutom ett starkt driv och djup kunskap om hela hälso- och sjukvårdssystemet. Jag är övertygad om att han har rätt förutsättningar att leda det stora förändringsarbete som ligger framför oss.

Samlat grepp om vården                     

I våras antog regionfullmäktige en gemensam strategi för att ställa om vården i Västra Götalandsregionen. Sedan dess har mycket arbete påbörjats på olika håll i VGR.

– Det känns väldigt spännande att ha fått förtroendet att leda arbetet med att ställa om vården i Västra Götalandsregionen, säger Jan Eriksson. Det är ett nödvändigt och viktigt arbete där VGR ligger långt framme jämfört med andra landsting och regioner.

Jan Eriksson är övertygad om att förändring är nödvändig för att klara de framtida utmaningar som följer med omfattande demografiska förändringar och fortsatt angelägen medicinsk utveckling som bland annat leder till både ökade behov av vård och kompetensförsörjning. Han menar också att det finns särskilt goda förutsättningar att åstadkomma en förändring i VGR, bland annat tack vare den breda politiska förankringen, att det finns pengar avsatta för att ställa om vården och att VGR är en i grunden välskött region.

– För att nå målen behöver vi utveckla våra arbetssätt och metoder, och både ändra arbetsfördelningen och arbeta mer gränslöst, säger han. Sjukvården styrs av långa traditioner och hierarkier som delvis behöver utvecklas och förändras. Det behövs nya samarbeten inom vården, både på bredden och djupet och på distans. Här har framför allt chefer i vården en viktig uppgift att motivera och engagera medarbetare att vilja vara med och förändra.

Jan Eriksson tillträder sin tjänst som programchef den 1 februari.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka till Västra Götalandsregionen, där jag alltid har trivts väldigt bra, avslutar han.

Kontakt:
Ann Söderström
Hälso- och sjukvårdsdirektör
0730 – 771177
ann.soderstrom@vgregion.se


Publicerad: