Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

"Nyttja våra vårdplatser på bästa sätt"

Publicerad: Uppdaterad:

Sommaren är här men våra verksamheter tar aldrig semester. Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen (VGR), vädjar i ett brev till kommunerna att ta hem de patienter som är klara för hemgång.

VGR:s sommargrupp, som håller ihop planeringen för sommarbemanningen, träffas två gånger i veckan och ser över situationen. Och enligt regiondirektör Ann-Sofi Lodin har VGR blivit bättre på att mötas och samarbeta över förvaltningsgränserna och på att samverka med vårdgivare utanför organisationen.

Ett exempel på detta samarbete är det brev som Ann Söderström har skickat till kommun- och socialchefer inom VGR:s geografiska område.

Här är brevet i sin helhet:

 ”Nu stundar sommar och semestrar och detta innebär en ansträngd situation i vården då vi har svårt att bemanna upp tillräckligt med vårdplatser. Vi gör ständiga prioriteringar för att kunna ta hand om de mest sjuka men samtidigt har vi en hel del patienter inneliggande som är vårdplanerade och klara för hemgång och inte längre i behov av sjukhusens resurser. Jag vädjar därför till er att så snart som möjligt ta hem de patienter som är klara för hemgång. I nuläget är varje vårdplats som frigörs viktig. Vid avstämningsmöte i veckan var det framför allt problem i Skövde, Kungälv, Stenungssund och Ale, Fyrbodalområdet (har inte fått uppgift om enskilda kommuner), Göteborg och Mölndal. Jag vet att det pågår dialoger mellan enskilda kommuner och sjukhus och på flera håll har man löst detta på ett mycket bra sätt. Jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt att bereda plats för de mest sjuka.”

- Våra förvaltningar signalerar att läget är mycket ansträngt. Vi vädjar därför på detta sätt om att göra allt för att nyttja våra vårdplatser på bästa sätt, säger Ann Söderström.


Publicerad: