Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Astra Zenecas vaccin 13/2-21

Västra Götalandsregionen följer händelseutvecklingen mycket noga och följer fortsatt Läkemedelsverkets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Under fredagen 12 februari skickade Region Sörmland ut med ett pressmeddelande om att de tillfälligt stoppar personalvaccinering med Astra Zenecas vaccin både i regionen och i kommunerna.

Region Sörmland uppger att orsaken är att fler medarbetare än förväntat drabbats av feber och region Sörmland vill säkerställa orsaken till detta.

Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, gjorde under fredagen gjort följande kommentar:

”Läkemedelsverket har tagit del av uppgifter om misstänkta biverkningar för vårdpersonal som fått feber dagen efter vaccination. Vi har kontaktat tillverkaren och även pratat med chefsläkarna i berörda regioner. Läkemedelsverket ser i nuläget ingen anledning att på generell basis göra ändringar i den planerade vaccinationen med AstraZenecas vaccin. Vi bevakar fortsatt ärendet.

Samtidigt måste man komma ihåg att feber och influensasymtom är vanliga och kända biverkningar i samband med vaccinationen. Personalen gör rätt i att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.”

VGR följer utvecklingen noga

VGR vaccinerar med tre godkända vaccin mot covid-19, utvärderade avseende både säkerhet och effekt. VGR har inte för avsikt att i nuläget förändra det. 

– Jag vill betona att vi följer händelseutvecklingen noga och följer Läkemedelsverkets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Västra Götalandsregionen.


Senast uppdaterad: 2021-12-06 16:36