Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Operationspersonal testar sextimmarspass

Publicerad: Uppdaterad:

För att öka utrymmet för akuta operationer kommer Skaraborgs Sjukhus under ett år testa arbetspass på sex timmar för sjukvårdspersonal som arbetar inom operation på akutsal i Skövde.

–De opererande verksamheterna vid Skaraborgs sjukhus efterfrågar ökat utrymme för akuta operationer och för att tillgodose detta planeras att öppna ytterligare en akutsal, säger Marie Rodert, HR-chef vid Skaraborgs Sjukhus.

Det nya arbetssättet planeras för ett år framåt och startar oktober 2017. Det kommer att utvärderas för att ta ställning till om det fungerar bra och om verksamheten vill fortsätta jobba med denna arbetstidsmodell.

Bemanning utan avbrott

Enligt planeringen ska två salar - en akutsal och en traumasal – vara bemannade utan avbrott i 11 timmar och 45 minuter med två operationslag som avlöser varandra. På dessa salar arbetar personalen sextimmarspass. Detta innebär att varje sal kommer att vara bemannad från klockan 07.00-18.45 utan något lunchavbrott. På sex-timmarspassen ingår inte rast i schematuren.

–Det här arbetssättet kommer att skapa bättre flöden på akutsal och traumasal. Syftet är också att skapa en bemanning utan lunchavbrott på dessa två salar samt bemanna dessa salar under fler timmar vilket innebär en ökad tillgänglighet för patienter, säger Marie Rodert.

Hur blev detta?

Utvärdering av arbetstidsmodellen sker efter nio månader mellan arbetsgivare, personalgruppen och facklig organisation. 

Kollektivavtal har tecknats med Vårdförbundet och Kommunal. Avtalen gäller för sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar på operationsavdelningen och det gäller bara på specificerade operationssalar.

Kontakt

Marie Rodert
HR-chef, Skaraborgs Sjukhus
0500-43 10 73


Publicerad: