Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regeringens utredare imponerad över VGR:s arbete

Publicerad: Uppdaterad:
Regeringens utredare Anna Nergårdh.

Sjukvården står inför stora förändringar där mycket av vården som idag ges på sjukhusen ska flyttas närmare invånarna. I Västra Götalandsregionen finns redan mobila team som vårdar sjuka personer i deras hem.

Anna Nergårdh är utsedd av regeringen att utreda hur Sverige ska förändra vårdsystemet från att ha den största delen av sjukvården förlagd till sjukhusen till att flytta den närmare hemmen och bygga vården mer kring patienternas individuella behov.

– Sjukvårdssystemet vi har nu i Sverige och i många andra länder kom till i en tid när problem var av akut karaktär, i form av olycksfall, infektioner och så vidare. Dagens utmaningar är i högre grad kroniska sjukdomar och psykisk ohälsa och det kräver en annan sjukvårdsstruktur, säger Anna Nergårdh.

Skaraborgsmodellen

I VGR finns ett arbetssätt som kallas Skaraborgsmodellen. Team med vårdpersonal kommer hem till sjuka personer och ger vård och omsorg på plats. Vården utformas tillsammans med patienten och närstående för att skapa delaktighet och helhetssyn. Teamen består medarbetare med olika kompetenser och de arbetar tillsammans, oberoende av om de är anställda av kommunen eller VGR.

På så vis kan personer med omfattade behov av vård och omsorg få ut det mesta av den vård de behöver hemma och slipper ta sig till sjukhus så ofta.

Nyligen besökte Anna Nergårdh Skövde för att lära sig mer om Skaraborgsmodellen och för att berätta om sin egen utredning: Samordnad utveckling för god och nära vård.

Rätt väg att gå

– Jag tror det är rätt väg att gå som man har gjort här i Skaraborg, att man verkligen sätter individen i fokus, säger Anna Nergårdh. Det är även det bästa sättet att få med alla som jobbar med förändringsarbetet. Det är också helt avgörande att få med sig medarbetarna och det tycker jag att det känns har fungerat.

För att lyckas skapa en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård och genomföra en så pass omfattande strukturförändring är det viktigt att se till helheten, menar Anna:

– Det som imponerar på mig är uthålligheten i arbetet hos VGR, men jag tror också att det är en lärdom för många. Ibland tittar man bara på resultaten och glömmer bort hur mycket jobb som ligger bakom och hur länge man faktiskt har hållit på för att komma fram till de goda resultaten. Det tycker jag också är viktigt att lyfta.

Vad tycker du så här långt om Västra Götalandsregionens förändringsarbete?
– Jag är väldigt imponerad över det arbete som görs i VGR. Jag kände till en del om det tidigare och har nu lärt mig ännu mer. Det jag gillar är att man verkligen tar ett helhetsgrepp och att man gör den här omställningen på ett sådant strukturerat sätt.

Text och foto: Johan Byström


Publicerad: