Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Regionstyrelsen 24 januari

Regionstyrelsen föreslår att två vaccin blir kostnadsfria för invånarna. Det gäller kikhostevaccin till gravida och vaccin mot pneumokocker. Regionstyrelsen beslutade också om en investeringsbudget på 1 miljard kronor för att bygga ut tryckkammare och intensivvårdsavdelning vid Östra sjukhuset. Regionstyrelsen tog också beslut om en regional riktlinje för krisberedskap och om samordnad, tillgänglig och inkluderande information till invånarna.

Förslag om kostnadsfritt kikhostevaccin till gravida

Regionstyrelsen förslår att vaccin mot kikhosta blir kostnadsfritt för gravida från och med 1 mars 2023. Syftet är att skydda de allra yngsta spädbarnen mot svår sjukdom. Det är särskilt viktigt för barn som är födda för tidigt eftersom de löper störst risk att bli svårt sjuka.

Vaccination mot kikhosta ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet, men ges inte till barn förrän från tre månaders ålder. Vetenskapliga studier visar att om vaccin mot kikhosta ges till gravida så skyddas barnet under de första levnadsmånaderna. Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida att vaccinera sig från och med vecka 16.

Förslaget gäller personer som är folkbokförda i Västra Götaland, personer som söker asyl och personer som vistas i Västra Götaland utan tillstånd. Kostnaden för att införa kostnadsfritt vaccin beräknas till cirka sex miljoner kronor per år. Förslaget går vidare till regionfullmäktige.

Vaccin mot pneumokocker

Regionstyrelsen föreslår också att vaccin mot pneumokocker blir kostnadsfritt för alla över 75 år och för alla riskgrupper som är äldre än två år. Idag är vaccinet kostnadsfritt för riskgrupper och för personer som är födda året 1947.

Pneumokocker är bakterier som främst finns i näsan och svalget. De kan orsaka flera olika sjukdomar hos både barn och vuxna till exempel lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. De allvarligaste sjukdomarna som orsakas av pneumokocker kan ge hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Pneumokockinfektioner är vanligast hos barn under två år och hos personer över 65 år och behandlas med antibiotika. Förslaget går vidare till regionfullmäktige.

1 miljard kronor till om- och nybyggnation på Östra sjukhuset av ny tryckkammare och intensivvårdsavdelning

Regionstyrelsen godkänner en begäran från fastighetsnämnden och styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset om att genomföra en investering på 1 miljard kronor för en omfattande om- och tillbyggnad av Östra sjukhuset.

Investeringen omfattar en ny intensivvårdsavdelning, tryckkammare, vårdmottagningar, och lokal för underhåll av medicinsk utrustning. Tryckkammaren är den enda i sitt slag i Västra Götalandsregionen.

Genom investeringen skapas nya moderna lokaler som kommer förbättra och effektivisera vården ur både patient- och verksamhetsperspektiv.

Alla beslut i korthet

 


Senast uppdaterad: 2023-01-27 15:36