Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Regionstyrelsen 25 augusti

ordförandeklubba

Vid sitt sammanträde i dag beslutade regionstyrelsen bland annat om fri parkering för sjukhuspersonal året ut samt om fortsatta ekonomiska lättnader till externa parter.

Fri parkering för sjukhuspersonal året ut

Personalparkeringarna vid Västra Götalandsregionens sjukhus blir fortsatt avgiftsfri året ut. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt sammanträde. Den avgiftsfria parkeringen innebär minskade intäkter om cirka 1,8 miljoner kronor per månad. För personalen kan gratis parkering innebära att de förmånsbeskattas.

Regionstyrelsen har tidigare beslutat om kostnadsfri parkering för vårdpersonal vid sjukhus i Västra Götalandsregionen (VGR) under perioden 16 april 2020 – 31 augusti 2020. Västtrafik AB håller igång kollektivtrafiken som vanligt och har gjort allt de kan för att få en säkert och smittfritt resande men det kan vara trångt i rusningstrafik.

För att fortsatt ge möjlighet att ta bilen till jobbet och underlätta resor till och från arbetsplatsen i samband med covid-19 beslutas om kostnadsfri parkering för vårdpersonal vid sjukhus i VGR under perioden 1 september 2020 – 31 december 2020. Beslutet gäller endast på personalparkeringar vid sjukhus som förvaltas av Västfastigheter.

Beslutet om kostnadsfri parkering för personal kan innebära att personalen förmånsbeskattas.

För Västra Götalandsregionen innebär beslutet minskade intäkter om cirka 1,8 miljoner kronor per månad.

 

Fortsatt ekonomiska lättnader till externa parter

Regionstyrelsen beslutade att rekommendera ekonomiska lättnader året ut för regionens externa parter. Syftet är att säkerställa viktiga samhällsuppdrag och gäller alla verksamheter.

I april beslutade regionstyrelsen att rekommendera ekonomiska lättnader och andra åtgärder för regionens externa parter syftar till att säkerställa Västra Götalandsregionens samhällsuppdrag till invånarna inom hälsa och vård, kollektivtrafik och kultur samt regional utveckling.

I maj kompletterades detta med beslut om hantering av vårdavtal som upphandlats på uppdrag av sjukhusen och med beslut om möjligheter för styrelsens egna beredningar för folkhälsa och mänskliga rättigheter.

Behovet av samhällsrestriktioner kommer även fortsättningsvis att vara stort, även om utvecklingen av smittspridningen och antalet vårdade patienter har varit positivt. Det finns idag inga signaler från Folkhälsomyndigheten om lättade rekommendationer och i grunden råder samma förutsättningar inför hösten 2020 som i våras. Uppföljning av beslutade åtgärder av VGR:s nämnder

och styrelser visar att åtgärderna bidragit till tydlighet, stabilitet och därmed till att säkerställa VGR:s samhällsuppdrag och underlätta återhämtning till ett normalläge.

Regionstyrelsen förlänger sina tidigare beslut i april och maj om inriktning och åtgärder gentemot externa parter med anledning av covid-19 att gälla till och med den 31 december 2020.

 

Länk till alla beslut i korthet

Länk till sammanträdets handlingar


Senast uppdaterad: 2020-08-25 13:00