Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Riksdagens kulturutskott besökte Västra Götalandsregionen

Publicerad: Uppdaterad:
Riksdagens kulturutskott flankerat av till vänster ordföranden i kulturnämnden Conny Brännberg (KD) och ordföranden i regionfullmäktige Magnus Berntsson (KD) till höger.

Den 5 mars besökte ledamöterna för riksdagens kulturutskott Västra Götaland för att diskutera den regionala kulturpolitiken med regionpolitiker och möta ett antal kulturverksamheter. Riksdagspolitikerna fick uppleva en unik repetition med Göteborgssymfoniker, lära känna Film i Väst och Kulturakademin Trappan.

Västra Götalandsregionen (VGR) stod värd för ett lunchprogram för riksdagens kulturutskott som inleddes med en repetition med Göteborgssymfoniker under ledning av chefdirigent Santtu-Matias Rouvali. Under programmet gavs tillfälle få kunskap om symfonikernas arbete och turnéplan under våren. De ledande politikerna i kulturnämnden för VGR anordnade även en kulturpolitisk diskussion där riksdagens kulturutskott uppvaktades med ett antal viktiga frågor för utvecklingen av regional och nationell kulturpolitik. Flera viktiga teman togs upp såsom hur man bättre tar tillvara på unga talanger genom att utveckla talangcentrum för unga musiker i Vänersborg samt hur man gör kulturskolan mer tillgänglig för barn och unga på landsbygden.

– För oss är det mycket angeläget att föra en diskussion med riksdagsledamöterna kring kulturpolitiken. Totalt förmedlar vi 320 miljoner från staten till våra kulturverksamheter i Västra Götaland, säger Conny Brännberg, ordförande i kulturnämnden.

Viktigt med samarbete mellan olika aktörer

Kulturen har en central roll i Västra Götalandsregionen. Det märks genom målmedvetna satsningar och landets största regionala kulturbudget, både i kronor och ören och utslaget per invånare. De regionala politikerna gav ändå en signal att samverkan behöver stärkas och tydliggöras för att kulturen ska få genomslag i samhällsplanering och invånarnas livsmiljöer.

– Kultursamverkansmodellen bygger på att de nationella, regionala och kommunala nivåerna krokar arm, fortsätter Conny Brännberg.

Eftermiddagen avslutades med att riksdagspolitikerna träffade representanter för Film i Väst för att lära känna den mycket framgångsrika arbetsmodellen som ger nationell och internationell lyskraft genom samproduktion av högkvalitativ film och TV-drama. Talang och kompetensutveckling fortsatte som ett tema då Kulturakademin Trappan beskrev arbetet inom kompetensutveckling med såväl spets som bredd för professionella verksamheter, grupper och individer inom scenkonst, musik, film och tv i Västsverige.

Läs mer

Vad är kulturpolitik?

Kulturpolitiken handlar om att främja ett levande och oberoende kulturliv. Området omfattar kulturskaparnas villkor och människors tillgång till kultur i alla dess former samt hur kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas. Källa: regeringen.se


Publicerad: