Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så är det att arbeta inom hälso- och sjukvård

Publicerad: Uppdaterad:
Pernilla Berndtsson, sjuksköterska och Lovisa Engelin, undersköterska, är med på Gymnasiemässan/Future Skills och berättar om hur det är att jobba med barnsjukvård.

Gymnasiedagarna 2018 är igång och Västra Götalandsregionens monter hittar du inne på mötesplatsen Future Skills, där olika branscher presenterar sig. Hos oss får du information inför ditt utbildningsval direkt från personer som arbetar inom hälso- och sjukvården. På det sättet kan du ställa frågor och få en känsla för vad ett yrke innebär och vilka vägar som leder dit. Du får också prova att ta blodprov i en låtsasarm och testa andra arbetsredskap.

Sara, 18 år, går på introduktionsprogrammet på Mimers Hus i Kungälv. Hon funderar på att söka till vård- och omsorgsprogrammet eftersom hon gärna vill jobba med att hjälpa barn. I Västra Götalandsregionens monter träffade hon både en sjuksköterska och en undersköterska som arbetar med barnsjukvård på Drottning Silvias Barnsjukhus.

– De berättade att jag kan börja med att läsa till undersköterska och sedan kanske läsa vidare till sjuksköterska efter några år. Det vill jag göra, säger Sara bestämt.

Lovisa Engelin är undersköterska och har arbetat två år i yrket. När Lovisa skulle välja gymnasium för några år sedan, tyckte hon att det var svårt att veta vad hon skulle göra i framtiden. Men nu hon är väldigt nöjd med sitt val och sin tid på vård- och omsorgsprogrammet. Främst för att utbildningen innehöll mycket praktik inom olika områden, både med funktionshindrade, barn och äldre, berättar hon.

Ville jobba med människor

– Jag valde att bli undersköterska för att få jobba med människor, främst barn. Det var min största dröm och det har jag inte ångrat, säger Lovisa.

Pernilla Berndtsson är sjuksköterska och arbetar tillsammans med Lovisa på Drottning Silvias Barnsjukhus. Hon tycker det är kul att vara med på Future Skills och berätta om sitt yrke för ungdomar.

– Det är viktigt att visa att det finns en karriärväg inom vård och omsorg, att man kan specialisera sig mot olika inriktningar.

Pernillas väg in i yrket var inte helt spikrak. Hon valde först hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet men bestämde sig för att komplettera ämnen och betyg på komvux efteråt. Där fick hon helt oväntat upp ögonen för sjuksköterskeyrket genom studie- och yrkesvägledaren. Han berättade att jobbmarknaden var bättre för sjuksköterskor än för dietist, som Pernilla först funderade på. Pernilla har nu jobbat med barnsjukvård i tretton år, och hon trivs mycket bra.

Bästa att möta barn och föräldrar

– Det bästa med mitt jobb är att möta barn och deras föräldrar, och att ge dem bra vård och känna att man gör skillnad.

I Västra Götalandsregionens monter finns olika yrken från hälso- och sjukvården på plats under hela mässan, den 9–11 oktober. Du kan bland annat träffa sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och barnmorskor.


Publicerad: