Så är läget i sjukvården efter trettonhelgen: ”Läget lite lugnare”

Uppdaterad:
Publicerad:

Trettonhelgen har varit ansträngd för sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR), men läget är under kontroll. Det menar regionchefläkare Marga Brisman. "Vi har haft en väldigt god effekt av de åtgärder som vi har gjort de senaste dagarna, det har gjort att läget nu är lite lugnare", säger hon.

Den 30 december gick VGR upp i förstärkningsläge som en följd av den höga smittspridningen av RS-virus, influensa och covid-19 som tillsammans med hög sjukfrånvaro gjorde att sjukvården var mycket hårt belastad. Det gällde framför allt barnsjukvården.

Flera åtgärder gjordes för att avlasta så mycket som möjligt, åtgärder som Marga Brisman nu ser har haft en tydlig effekt.

– Medarbetare som har barnkompetens och som arbetar inom andra delar av VGR har stöttat barnklinikerna. De har tagit extra pass och på väldigt många olika sätt avlastat den ordinarie personalen, säger Marga Brisman, regionchefläkare i VGR.

Samtidigt har även många vårdcentraler och jourcentraler, även privata, utökat sina öppettider och erbjudit telefonrådgivning. 1177 har bemannat upp med mer personal och det har funnits fler kontaktvägar för sjukvårdsrådgivning om barn.

– Tack vare alla insatser som har gjorts är läget nu lite lugnare än vad det var innan helgen, säger Marga Brisman.

Flera åtgärder fortsätter

VGR fortsätter att vara i förstärkningsläge när den nya veckan börjar och flera av åtgärderna för att avlasta sjukvården kommer att finnas kvar åtminstone till den 22 januari.

– Även om läget är lite lugnare nu så vet vi också att smittorna kan ta fart igen när skolan börjar och många återvänder till arbetet. Dessutom behöver våra medarbetare få möjlighet till återhämtning, säger Marga Brisman.