Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Semestertider i verksamheten som aldrig kan ta paus

Publicerad: Uppdaterad:

Nu är det skarpt läge. Det är sommar och semesterperioden har börjat i en verksamhet som aldrig kan ta paus: hälso- och sjukvården. I år står sjukhusen inför större utmaningar än tidigare eftersom bemanningsläget varit ansträngt långt innan sommaren.

– Vi har blivit bättre på att mötas och samarbeta över förvaltningsgränserna och på att samverka med vårdgivare utanför vår egen organisation, till exempel kommunerna, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin apropå hälso- och sjukvårdens sommarplanering.

Inger Levin är samordnare i den sommargrupp som sedan några år håller ihop planeringen inför semesterperioden. Ekvationen är inte sällan problematisk. Medarbetarna behöver sin semester samtidigt som trycket på vården blir större. För flera sjukhus ökar dessutom patientunderlaget varje sommar eftersom Västra Götaland lockar många turister. Inger Levin säger att det har varit speciellt svårt i år. Redan innan sommaren har sjukhusen haft stängda vårdplatser och ett ansträngt bemanningsläge.

– Sommargruppen är sammansatt av nyckelpersoner från olika delar av verksamheten, som gör allt för att hantera detta så bra som möjligt, från såväl patient- som medarbetarperspektiv, säger Inger Levin.

2500 vikarier och långsiktig rekrytering

– Vi har ett stort rekryteringsbehov av sjuksköterskor och även andra yrkeskategorier. Det är något som vi arbetar långsiktigt med inom Västra Götalandsregionen. Rekryteringsarbetet pågår hela tiden ute på sjukhusen. Det sker parallellt med att lösa bemanningen nu i sommar, säger Inger Levin.

– Vi har anställt cirka 2500 vikarier inför semesterperioden. För att möta bristen på sjuksköterskor har vi anställt fler undersköterskor som kan utföra delar av sjuksköterskornas arbetsuppgifter. Det frigör tid för sjuksköterskorna så att de kan utföra den specifika omvårdnaden. Vissa av undersköterskornas uppgifter kan utföras av andra personalkategorier. Vi lägger detta pussel för att värna om patientsäkerheten och en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Gemensamma utmaningar och mål

Minst två gånger per vecka har VGR:s sommargrupp avstämningar för att få en överblick, se vilka åtgärder som behöver vidtas och hur sjukhusen kan dra nytta av varandra.

– Vi ska givetvis ta vara på att vi är en stor organisation och möta utmaningarna tillsammans, säger Inger Levin.

Hon berättar om medarbetarna som gör ett fantastiskt jobb för att lösa situationer som dyker upp och som värnar om varandra och om patienterna. Regiondirektör Ann-Sofi Lodin håller med:

– De spelar alltid en avgörande roll, inte minst nu i sommar. Och sedan ska de orka i höst. Så även om sjukhusen använder de olika sommarersättningar som finns är det viktigt att medarbetarna också får ledigt och kan återhämta sig. Vi vet att det finns tydliga kopplingar mellan arbetsmiljö och patientsäkerhet.

– Vårt gemensamma mål är att erbjuda en trygg och säker vård. Strategin för sommaren är att prioritera det mest akuta och, när det går, skjuta på planerad vård. Tydliga prioriteringar hjälper oss att värna om patientsäkerheten, säger Ann-Sofi Lodin.


Publicerad: