Skyddsutrustning: frågor och svar på seminarier

Uppdaterad:
Publicerad:
Händer som tvättas samt porträtt av Tinna Åhrén och Ingemar Qvarfordt

Runt 2000 chefer och medarbetare har hittills varit med på hygienläkarna Tinna (Christina) Åhréns och Ingemar Qvarfordts digitala seminarier för vårdanställda. Seminarierna vänder sig till såväl vårdpersonal i kommunerna i Västra Götaland som till vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen.

En direkt digital dialog

Tinna Åhrén och Ingemar Qvarfordt har tillsammans med regionens vårdhygienenheter arbetat med att ta fram de regionala rutinerna för vårdhygien och skyddsutrustning som används nu i samband med coronapandemin.

Seminarierna inleds med en presentation av hur Västra Götalandsregionen arbetar för att ta fram riktlinjer, vad vi vet om coronaviruset idag och hur man ska skydda sig mot smitta. Under tiden är det fritt fram att ställa alla möjliga frågor i chatten. Seminarierna kommer att fortsätta så länge de är efterfrågade och erbjuds även fackliga företrädare.

– Det är mycket viktigt att möta oro och funderingar och det gör man bäst genom att prata och svara på frågor, man ska kunna känna sig trygg på jobbet, säger Tinna Åhrén.

– Vi har haft sex seminarier med medicinskt ansvariga sjuksköterskor och enhetschefer inom kommunal vård och omsorg i hela regionen, säger Ingemar Qvarfordt, regionläkare och medicinsk rådgivare. – Västra Götalandsregionen ansvarar för att hjälpa alla 49 kommuner i Västra Götaland med vårdhygienfrågor. Vi behöver samarbeta för att stoppa smitta.

Missförstånd och funderingar

Under seminarierna har Tinna Åhrén uppmärksammat att många tror att man inte får ha munskydd under visiret. Men det stämmer inte. - Om man upplever att det kan stänka upp under visiret för att man utför ett sådant arbetsmoment, eller att visiret inte helt täcker munnen, då ska visiret kombineras med munskydd. Det viktiga är att skydda ögon, näsa och mun från skvätt och stänk av luftvägssekret.

En annan återkommande fråga är skillnaden mellan munskydd och andningsskydd.

– Munskydd skyddar mot stänk och skvätt, men det sluter inte helt tätt som andningsskydd gör. Andningsskydd måste prövas ut att de sluter tätt på var och en som använder dem för att de ska vara effektiva, förtydligar Tinna Åhrén.

– Det har också blivit ett missförstånd kring att brist på material skulle ha något att göra med riktlinjerna för vårdhygien och skyddsutrustning, berättar Tinna Åhrén. Och där vill jag verkligen förtydliga att riktlinjerna inte skrivs utifrån en eventuell bristsituation. De handlar om hur vi som arbetar bäst skyddar oss mot smitta och hur vi undviker att sprida smitta vidare till dem vi arbetar ihop med och till våra patienter.

Värdefulla samtal

Många deltagare tackar i chatten och visar sin uppskattning. Upplevelsen är att deltagarna tycker att det är mycket värdefullt att få höra någon med gedigen kunskap prata om smittvägar och kunna ställa frågor och direkt få svar. -Dessutom får vi värdefull information om vad de som arbetar operativt funderar över, summerar Ingemar Qvarfordt.

Det första seminariet ordnades i slutet av mars tillsammans med representanter för olika fackförbund. Seminarierna fortsatte med chefer och medarbetare i VGR. Nu ordnas de också för primärvården och för chefer i kommunal vård och omsorg.

Av Maria Winther