Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Storslam för västragötalänningar i Cannes 2017

Publicerad: Uppdaterad:
Regissör Ruben Östlund och producent Erik Hemmendorff.

Det blev storslam för svenska filmaktörer vid den internationella filmfestivalen i Cannes 2017. Vinnaren av det prestigefulla priset Guldpalmen blev ingen mindre än regissören, manusförfattaren och västragötalänningen Ruben Östlund, som vann för sin film ”The Square”.

Ruben Östlund debuterade som spelfilmsregissör med ”Gitarrmongot” (2004) och har sedan fortsatt skörda framgångar med filmer som ”De Ofrivilliga” (2008) och ”Play” (2011). ”The Square” är den första svenska filmen som tävlat om Guldpalmen på över 17 år och Ruben Östlund den första svenska regissören som har vunnit på hela 66 år.  

”The Square” är en samproduktion av bland annat Film i Väst och är till stora delar inspelad i Västra Götaland. Ytterligare talanger i teamet bakom filmen är filmproducenten Erik Hemmendorff och inte minst produktionsdesigner och scenograf Josefin Åsberg, som arbetat med filmer som ”Lilja 4-ever” och ”Monica Z”. Josefin Åsberg blev även tilldelad priset Vulcain Prize for Artist-Technician för sitt betydande konstnärliga bidrag till filmen.

- Detta är en fantastisk framgång för svensk film och inte minst för Västra Götaland som Sveriges starkaste filmregion, menar Staffan Rydén, Västra Götalandsregionens kulturchef.

Pristagarna bakom ”The Square” har blivit erkända av Västra Götalandsregionens kulturnämnd tidigare för sina konstnärliga insatser. Ruben Östlund och Erik Hemmendorff fick 2015 Västra Götalandsregionens kulturpris, medan Josefin Åsberg blev tilldelad arbetsstipendium samma år.

Västra Götalandsregionen gratulerar Ruben Östlund, Erik Hemmendorff, Josefin Åsberg och Film i Väst för deras enastående insats.


Publicerad: