Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Vad är viktigt för dig?

Tanken med ”Vad är viktigt för dig?”-dagen är att uppmuntra och stödja meningsfulla samtal mellan de som arbetar inom hälso- och sjukvård, patienter och närstående. Det handlar om att skapa utrymme för att lyssna och verkligen förstå vad som är viktigt för en annan människa.

”Vad är viktigt för dig?”-dagen har funnits sedan 2014, då frågan fick sin första uppmärksamhetsdag i Norge. Dagen har sedan dess spridit sig till över 50 länder i världen. 2018 tog Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) initiativ till att uppmärksamma dagen i Sverige. Internationellt är det 6 juni som gäller men i Sverige sätter vi i år fokus på denna viktiga fråga den 4 juni!

Varför är det viktigt att fråga ”Vad är viktigt för dig?”

Frågan kan ställas på många olika sätt och i olika sammanhang och kan vara stor och lämna utrymme för allt, men också riktas mot specifika områden:

  • Vad är viktigast för dig, just nu?
  • Vad är viktigast att uppnå för dig just nu, med det här stödet du har?
  • När du har en bra dag – vad är det viktiga som gör den bra?
  • Vad är viktigast för dig, att vi känner till om dig?

Att ställa sådana frågor hjälper dig att skapa en relation eller ett partnerskap med personen, vilket i sin tur hjälper dig att se och förstå den personen utifrån det sammanhang de befinner sig i livet och vad som är viktigt för dem. På detta sätt får du bättre förutsättningar att arbeta tillsammans med personen och hitta den bästa vägen framåt!

Aktiviteter i Västra Götalandsregionen

Under vad är viktigt för dig-dagen, 4 juni, kommer det att ske olika aktiviteter ute i förvaltningarna, för att sätta fokus på frågan och träna oss i att ställa denna viktiga i många olika sammanhang.

Från regionalt håll har vi tagit fram en broschyr. Den riktar sig till personer som besöker hälso- och sjukvården och uppmuntrar till att berätta för oss, vad som är viktigt för dem. Broschyren kommer att delas ut för första gången 4 juni, men kan användas kontinuerligt där efter.

Det finns ytterligare material att tillgå via denna länk.

Nationellt uppmärksammas dagen till exempel genom en digital konferens som hålls i SKL:s regi. Där varvas paneldebatter med konkreta exempel från verksamheterna. Vår broschyr från VGR kommer att visas upp där.

Kontakt

Har du frågor, funderingar eller vill på något sätt uppmärksamma dagen i din verksamhet? Kontakta gärna din lokala förändringsledare eller PCA-coach.

Regional samordnare PCA:
Katrin Modig Pallin
070-020 64 96
katrin.modig-pallin@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2020-04-06 15:36