Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Välbesökt VGR-seminarium i Nobels anda

Publicerad:
föredragshållarna: Mikael Kubista, Lars Lindsköld, Cecilia Rosengren och Helén Seeman Lodding
Fyra av föredragshållarna: Mikael Kubista, Lars Lindsköld, Cecilia Rosengren och Helén Seeman Lodding.

Förra fredagen var det dags för seminariet ”Vem äger dina gener?” i Wallenbergssalen på Göteborgs Universitet. Ett sextiotal personer hade letat sig dit, trots den tidiga timman.

The future of truth var temat på årets Nobel Week Dialogue, ett stort evenemang för 1500 personer på Svenska Mässan. VGR var en av fyra finansiärer. Därför passade VGR på att ordna ett eget seminarium i Nobels anda dagen innan det stora eventet.

Morgonen inleddes med en liten filmvisning, där fem av VGR:s 53 000 medarbetare intervjuades om sanning och vetenskap. 

– Ja, kan man lita på vetenskapen, undrade moderator Ylva Gustafsson. Som ni nyss hörde finns det olika tankar om det. Framförallt det här med att det är viktigt vem som hanterar de vetenskapliga resultaten är väl värt att fundera kring. Denna morgon ska vi tillsammans reflektera kring digitaliseringen inom vården, etik och idéhistoria. Behöver vi vara rädda för framtiden?

Helén Seeman Lodding och Lars Lindsköld, båda doktorer i medicin och anställda vid avdelningen vårdens digitalisering, tog därefter med publiken på en tankeutflykt kring vilka konsekvenser digitaliseringen fått för våra vanligaste folksjukdomar och hur våra attityder successivt ändrats till organdonation, genetik och diagnostik.

Tester kan numera göras på ett mycket enkelt sätt, berättade Mikael Kubista, vd på Tataa Genomics. Genom att spotta i en kopp kan få veta allt om vilka genetiska förutsättningar man har att omvandla olika sorters föda till energi. All mat är inte lika bra för alla. Tataa har också utvecklat ett enkelt blodprov för fosterdiagnostik som har tagits emot väldigt snabbt av samhället, eftersom den blivande mamman slipper genomgå ett fostervattenprov, som ju är förknippat med vissa risker och är lite obehagligt.

Lars Sandman, professor i praktisk filosofi vid Linköpings universitet och etisk rådgivare i VGR konstaterade att all forskning måste sättas i sin kontext. Fosterdiagnostik görs helt enkelt för att öka föräldrarnas självbestämmande.

Cecilia Rosengren, docent i idéhistoria vid Göteborgs universitet förde ett resonemang kring att alla kommer bli sin egen doktor och undrade - hur kommer det bli när var och en ska fatta alla egna beslut. Hur kommer vården behöva anpassa sig till dem som har tillgång och till dem som inte har tillgång till tester på exempelvis vilken mat som är bäst för dem?

Efter dessa kloka reflektioner visades filmen Sanning och fördomar, där VGR:s medarbetare pratar om vad folk tror att de gör på jobbet.

Det är ju så med många yrken nuförtiden, kanske särskilt inom medicin och vård, att de allra flesta inte känner till all spännande utveckling och forskning som pågår på våra sjukhus och universitet, konstaterade moderatorn.

Panelen avslutade med att slå fast att den tekniska utvecklingen är otroligt spännande och komplex för vården och för hur vi människor lever. Vi behöver inte vara rädda för framtiden, men vi behöver fundera på och arbeta med alla de etiska, moraliska och medicinska dilemman som uppkommer när var och en får tillgång till avancerad medicinsk information om den egna hälsan.


Publicerad: