Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR gör ett “voluntary commitment” på Ocean Conference i New York

Publicerad: Uppdaterad:
Här ses miljöminister Karolina Skog tillsammans med Birgitta Losman under en konferenspaus i New York.

På den stora havskonferensen ”Ocean Conference”, som just nu pågår i FN-högkvarteret i New York, presenterade Västra Götalandsregionen (VGR) sitt handlingsprogram för ”Hållbara maritima näringar” som ett ”voluntary commitment” (frivilligt åtagande) till hållbarhetsmål 14 om havet. Det var Birgitta Losman (MP), ordförande i VGR:s regionutvecklingsnämnd, som presenterade detta på VGR:s sidoevenemang i onsdags med inbjudna gäster.

Handlingsprogrammet för hållbara maritima näringar bygger på Maritim Strategi för Västra Götaland. Förutom västerhavet omfattas även Vänern och Vättern av den maritima strategin. Handlingsprogrammet sträcker sig fram till 2019 och omfattar en budget på 18 miljoner kronor. 

Målen i programmet är att behålla och utveckla maritim kompetens och konkurrenskraft och samarbeta över sektors- och branschgränser. Dessutom handlar det om samverkan i långsiktiga partnerskap och vara med och påverka och interagera med den nationella, europeiska och internationella agendan på det maritima området. Grundläggande för alla insatser är att de ska vara inom ramen för vad havsmiljön klarar av - utvecklingen måste vara långsiktigt hållbar.

- Tillsammans med det Maritima klustret i Västsverige har vi en central plattform för VGR:s utvecklingsarbete inom det maritima området, säger Birgitta Losman. Insatsområdena i vårt handlingsprogram omfattar havsförvaltning, sjöfart, maritim turism, marina livsmedel samt marin energi och bioteknik. Med det här frivilliga åtagandet bidrar VGR med en pusselbit i arbetet med hållbara hav.

- Sverige, tillsammans med Fiji, tar nu ett starkt politiskt ledarskap för att rädda haven. Västra Götalandsregionens maritima arbete är en viktig del, liksom vårt arbete för att minska klimatutsläppen. Världens nationer samlar sig nu för att minska föroreningarna av haven och hejda de klimatförändringar som har förödande effekter på kustnationerna. Ett återkommande tema här vid FN:s Ocean Conference är: Inga fler mål, dags för handling, avslutar Birgitta Losman.

VGR har deltagit i ett flertal evenemang under konferensen. Bland annat pratade man i tisdags om hur kluster kan bidra till hållbar utveckling och igår var det dags att prata om hållbar maritim turism och då var även EU-kommissionär Karmenu Vella att vara med.

Hållbara maritima näringar

Maritima klustret i Västsverige

The Ocean Conference


Publicerad: