Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

VGR understryker: Alla anställda måste följa råden för att undvika smittspridning av covid-19 på arbetsplatsen

De senaste veckorna har det förekommit flera fall av covid-19 bland personal orsakad av smittspridning mellan anställda på arbetsplatsen.

–  Det är viktigt att alla chefer säkerställer att alla medarbetare medverkar till att alla rekommendationer och förhållningsregler verkligen tillämpas inom alla lokaler för vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, överläkare, docent Vårdhygien, Västra Götalandsregionen.

Mer behöver göras för att förebygga spridning av covid-19 mellan anställda inom vård och omsorg. Smittskydd och Vårdhygien i Västra Götalandsregionen vill därför med stöd av Regional Särskild Sjukvårdsledning understryka följande:

  • Håll avstånd till varandra i allt vårdarbete. Visir eller munskydd på symtomfri personal i ansiktsnära vårdarbete, så kallad source control, minskar även risken för spridning mellan personal som arbetar nära med samma patient.
  • Håll avstånd med 2 meter också i personalrum och patientfria arbetsutrymmen. I trånga utrymmen där avstånd på två meter inte kan hållas kan visir eller munskydd användas.
  • Rengöring och desinfektion av händer och ytor är hörnstenar för att bryta smittvägar
  • Öka städfrekvensen på personaltoaletter
  • Undvik att dela personlig utrustning eller ägodelar som kan sprida smitta t.ex. mobiltelefoner

Senast uppdaterad: 2022-12-07 16:25