Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarcyklister blir vintercyklister för tredje året i följd!

Publicerad: Uppdaterad:

Projektet ”Vintercyklist” har fått fler att cykla även vintertid. Denna vinter fortsätter succén med att göra sommarcyklister till vintercyklister.

– Steget mellan att cykla sommartid till att cykla året om är inte så stort som många verkar tro, säger William Schotte på Hållbart resande väst.

Under den gångna vintern deltog cirka 250 cyklister från kommuner i Västra Götaland och Halland. Som en del av projektet fick de sina däck bytta till dubbdäck, och istället för att ta bilen cyklade deltagarna minst tre dagar per vecka. Samtidigt hjälpte de till med att rapportera hur vinterväghållningen i kommunen fungerade.

–  I år är vi mer ambitiösa än någonsin och siktar på 500 deltagare. Förra året var engagemanget stort och 1 325 personer anmälde sitt intresse, säger William.

– Varbergs kommun har en vision om att fler invånare ska vilja och kunna ta sig runt med cykel. Vi ser också att cyklingen ökar, men då främst under sommaren. Vi är med i projektet Vintercyklist i år igen, eftersom det var mycket uppskattat förra året och det gav en mätbar effekt på cykeltrafiken. Jag cyklar själv året om, och dubbdäck på vintern ger en större känsla av trygghet i trafiken, säger Karin Nyberg, trafikplanerare i Varbergs kommun.

Responsen bland deltagarna har varit mycket positivt. Bland de svarande säger:

  • 89 % att de har cyklat tre eller fler dagar i veckan
  • 98 % att det är ganska, eller mycket troligt, att de kommer vintercykla även i år
  • 85 % att vinterväghållningen var bra eller mycket bra

Dessutom har ungefär en tredjedel av deltagarna sagt att de har inspirerat andra i sin bekantskapskrets eller familj att vintercykla.

Deltagarna i projektet har sammanlagt cyklat cirka 920 mil (eller ungefär 6 mil i veckan per deltagare) vilket motsvarar en ungefärlig utsläppsbesparing på 14,7 ton koldioxid, i jämförelse med om deltagarna istället hade använt bilen.

Under vintern 2017-2018 fortsätter ”Vintercyklist” att uppmuntra kommuninvånare att ställa bilen och att ta cykeln under vintermånaderna. De kommuner som deltar kommer att börja med rekryteringen av cyklister under september.

– Ju fler kommuner i Västra Götaland och Halland som deltar, desto fler kan vi få att ställa bilen och resa på ett mer hållbart sätt – även på vintern.

Film om vintercyklister 
Se filmen där några av vintercyklisterna själva berättar om hur det är att cykla på vintern: vgregion.se/vintercyklist

Hållbart resande väst

Hållbart resande väst är en samlande kraft för hållbart resande och mobility management-arbete i Västsverige, som finansieras av Västra Götalandsregionen och Region Halland, i samverkan med GR och kommunerna, Vi driver nätverk, erbjuder koncept och projekt för kommuner att genomföra lokalt, initierar utbildningar och sprider goda exempel.


Publicerad: