Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Wajeh och hans unga kollegor kollar tillgängligheten

Publicerad: Uppdaterad:
Här är alla 14 ungdomarna som jobbar med Tillgänglighetsdatabasen framför Residenset i Vänersborg. Främre raden: Emran Limoni, Almir Krieziu, Sanela Muratovic och Jesper Zetterström. Mittraden: Anni Rydberg – projektledare TD, Wajeh Sawagi, Dzemailj Limoni, Jaems Saed och Ahmad Zahran. Bakre raden: Fredrik Lindstrand, Auday Mohammad, Anton Norrman, Alexander Hansson, Sharif Guure och Bahouz Barho.

Västra Götalandsregionen (VGR) har under flera år bidragit till att motverka ungdomsarbetslösheten genom att låta ungdomar arbeta med att inventera tillgängligheten i lokaler i VGR. Sedan 2014 har även nyanlända ungdomar erbjudits jobb för Tillgänglighetsdatabasen (TD). En av de senare är Wajeh Sawagi (22). "Jag är väldigt glad för möjligheten att få jobba med TD", säger Wajeh. "Det är meningsfullt, jag lär mig språket bättre och det känns som jag är del av en stor familj."

Wajeh Sawagi matar in värdena för inventeringen direkt i Tillgänglighetsdatabasen via surfplatta.
Wajeh Sawagi matar in värdena för inventeringen direkt i Tillgänglighetsdatabasen via surfplatta.

Idag arbetar 14 ungdomar som inventerare för TD. Fyra av dessa är nyanlända och resten var tidigare långtidsarbetslösa. Efter en praktikperiod på tre månader kan man erbjudas en projektanställning på ett år.

Wajeh Sawagi kom till Sverige 2014 som ensamkommande från krigets Syrien. Hans familj är fortfarande kvar och hans högsta önskan är att de ska få möjlighet att också komma till Sverige.

Bra arbetsmarknadserfarenhet

– Efter att ha startat med en praktikperiod i slutet på 2016 har jag nu en projektanställning tills årets slut, säger Wajeh. Det ger mig en bra erfarenhet av arbetsmarknaden och gör mig bättre rustad efter anställningens slut.

Wajeh Sawagi
Wajeh Sawagi

Wajeh hoppas på att kunna fortsätta studera information och datateknik som han gjorde under de två sista åren i Syrien. Sedan drygt ett år tillbaka har han ett eget boende i Vargön.

14 ungdomar

De 14 ungdomarna inventerar den fysiska tillgängligheten inom Västra Götalandsregionens verksamheter. Det handlar om cirka 2000 verksamheter såsom vårdcentraler, BVC, ungdomsmottagningar, rehab, tandvård, muséer, teatrar, folkhögskolor, Göteborgsoperan med mera.

Inte nog med detta! Under sommaren har de inventerat inte mindre än 38 av Västra Götalands naturreservat.

Inventeringsteamet på Vänersborgs museum fotograferar den nya rampen. Från vänster ses: Wajeh Sawagi, Auday Mohammad och Bahouz Barho.
Inventeringsteamet på Vänersborgs museum fotograferar den nya rampen. Från vänster ses: Wajeh Sawagi, Auday Mohammad och Bahouz Barho.

Mer information om TD

Fakta

Tillgänglighetsdatabasen (TD) är idag den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om tillgänglighet i vardagen. TD är ursprungligen framtagen av Västra Götalandsregionen, Västsvenska Turistrådet, den samlade funktionshindersrörelsen i Västsverige i samverkan med företag och kommuner i Västra Götaland. Arvsfonden har genom sitt ekonomiska stöd möjliggjort TD:s nuvarande utveckling. I detta arbete har såväl regionala som nationella funktionshindersorganisationer deltagit.

Kontakt

Anni Rydberg
Regionutvecklare
0700 - 82 43 10
anni.rydberg@vgregion.se


Publicerad: