Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Smittspridning

Efter att ha genomfört en rad åtgärder för att öka tillgången till vård, har Västra Götalandsregionen lämnat förstärkningsläget och återgått till normalläge.

Minska smittspridningen

Som privatperson kan man bidra genom att försöka skydda sig själv och andra mot vinterns smittor.

  • Är man sjuk med symtom på luftvägsinfektion som snuva, hosta och feber är uppmaningen att stanna hemma och undvika kontakt med andra för att inte fler ska smittas. Det gäller naturligtvis även om man har symptom på magsjuka
  • Var särskilt försiktig i kontakten med äldre personer och barn som är under sex månader.
  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och varmt vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att du har tagit i föremål eller ytor som kan ha virus på sig.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.
  • Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot covid-19 och influensa.

Nyheter smittspridning

2023-01-11
VGR lämnar förstärkningsläget – men vården är fortsatt förstärkt
Efter att ha genomfört en rad åtgärder för att öka tillgången till vård, lämnar nu Västra Götalandsregionen (VGR) förstärkningsläget. Regionen återgår till normalläge, men med fortsatt förstärkt vård och en särskild organisation för barnsjukvård.

– Det är fortfarande ansträngt i vården, men vi ser en stabilisering. Vår förmåga att arbeta tillsammans och hjälpas åt har visat sig vara framgångsrikt, säger regiondirektör Håkan Sandahl.

VGR lämnar förstärkningsläget - men vården är fortsatt förstärkt, VGRfokus

2023-01-09
Risk för ökad smittspridning i samband med skolstart
I veckan återvänder många till skola och arbete, vilket riskerar att öka den redan höga smittspridningen ytterligare. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland, understryker vikten av att följa de råd som finns.

Läs mer på VGRfokus

2023-01-08
Så är läget i sjukvården efter trettonhelgen: "Läget lite lugnare"
Trettonhelgen har varit ansträngd för sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR), men läget är under kontroll. Det menar regionchefläkare Marga Brisman.

– Vi har haft en väldigt god effekt av de åtgärder som vi har gjort de senaste dagarna, det har gjort att läget nu är lite lugnare, säger hon.

Läs mer på VGRfokus

2023-01-04
Fortsatt hög belastning på sjukvården i VGR
Belastningen på vården i Västra Götalandsregionen (VGR) är fortsatt hög,
framför allt inom barnsjukvården som en följd av spridningen av RS-virus. Medarbetare med barnkompetens från öppenvården stöttar sjukhusförvaltningarna, och inom vuxensjukvården omfördelar sjukhusförvaltningarna resurser efter behov.

– Vi har avstämningar varje dag och har bra koll på var behoven är störst, men det är viktigt att alla invånare följer de råd och rekommendationer som finns för att avlasta vården så mycket som möjligt, säger regionchefläkare Marga Brisman.

Läs mer på VGRfokus

2023-01-03
Förstärkt rådgivning per telefon om sjuka barn
Just nu söker många vård för sjuka barn. Den som har ett sjukt barn och behöver råd kan ringa 1177, gå in på 1177.se eller kontakta sin vårdcentral eller jourcentral. Vid livshotande tillstånd ring 112.

På grund av det ökade behovet av rådgivning har Västra Götalandsregionen förstärkt med fler kontaktvägar för rådgivning. Det går även att boka tillgängliga tider på vissa mottagningar.

Läs mer på 1177.se

Rekommendation att hålla syskon hemma från förskolan
Just nu är många barn i Västra Götaland smittade med RS-virus. De allra yngsta barnen smittas oftast av äldre syskon som går på förskola.

Västra Götalandsregionen rekommenderar den som har möjlighet, att hålla syskon hemma från förskolan om det finns barn under sex månader i familjen. Rekommendationen gäller fram till den 22 januari.

Läs mer på 1177.se

1177.se

Läs mer om att minska smittspridning på 1177.se

Smittskydd

Smittskydd Västra Götaland arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar till och mellan människor.

Covid-19

Samlingssida för information om vaccination och smittspridning covid-19 i Västra Götaland.


Senast uppdaterad: 2023-01-23 15:42