Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Läs här om skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland  Multi-language phone line about the coronavirus

OBS! Endast DU som har en bokad tid får komma in på mottagningen, inga anhöriga, partners eller medföljande barn.
Besök inte mottagningen om du har förkylningssymtom eller om någon i ditt hushåll är covid-19 positiv.

Läs mer här: Viktig information inför ditt besök hos oss

 

Nu är du välkommen till oss på cellprovskontroll igen

Den 17 augusti startar Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar cellprovtagning igen, efter några månaders uppehåll på grund av covid-19. OBS! Endast Du som har en bokad tid får komma in på mottagningen, inga anhöriga, partners eller medföljande barn.

Nystart för cellprovskontroll efter provtagningsuppehåll på grund av covid-19

Välkommen på cellprovskontroll igen. Vi hoppas att du som får en kallelse kommer till oss och tar ditt cellprov. Det är ett viktigt prov som räddar liv.
 
Du ska känna dig trygg när du besöker oss
 
För att du ska känna dig trygg när du besöker oss, har vi anpassat antalet kallade åt gången. Vi kallar färre personer samtidigt, så att du kan hålla ordentligt avstånd i väntrummet.
 
Som vanligt gäller att den som känner av minsta sjukdomssymtom ska stanna hemma.
 
Du kan själv byta till en annan tid eller mottagning som passar dig bättre. Få svar om tillgänglighet för cellprov eller ta reda på när du tog cellprov senast. Läs mer här
 
 
Välkommen!

Fakta om cellprov:

Gynekologisk cellprovtagning, så kallat cellprov, handlar om att upptäcka eventuella cellförändringar i tid, innan de skulle kunna utvecklas till cancer. Tar du cellprov regelbundet får du ett drygt 90% skydd mot livmoderhalscancer.

Cellförändringar i livmoderhalsen syns och känns inte och ger oftast inga besvär. De är inte farliga i sig, men kan utvecklas till cancer om de inte upptäcks och behandlas i tid. Det enda sättet att upptäcka cellförändringar är genom cellprov.

Cellprov berör alla med livmoderhals 23-64 år, oavsett vilken könsidentitet du har, och oavsett hur och vem du har sex med. Från 23 års ålder görs cellprovet vart tredje år, efter 50 års ålder vart femte eller vart sjunde år.

Efter 64 års ålder görs cellprovet bara vid behov, till exempel om cellförändringar upptäckts tidigare.

Läs mer om cellprov på www.cellprov.se

Senast uppdaterad: 2020-07-06 17:14