Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Stor undersökning av covid-19 i Göteborg

Västra Götalandsregionen gör under vecka 26-29 en undersökning av förekomsten av covid-19 i Göteborg, en så kallad prevalensundersökning. Undersökningen utförs av Sahlgrenska universitetssjukhuset och Smittskydd Västra Götaland med stöd av Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten.

INFORMATION IN ENGLISH, ARABIC, SOMALI AND TIGRINYA 

 

Fakta om undersökningen

Mellan 22-26 juni kommer 17 000 slumpvis utvalda personer i olika delar av Göteborg få en inbjudan att ta prov på sig själva från svalg och näsa.

Syftet med undersökningen är att ta reda på hur stor andel av befolkningen i olika åldrar och olika delar av Göteborg som just nu har covid-19. Det är viktigt för att kunna planera sjukvård och arbetet för att förhindra smittspridning. Resultatet kommer att ge en ögonblicksbild av hur många i göteborgsområdet som bär på det virus som orsakar covid-19 (SARS-COV2-RNA). 

Deltagarna väljs ut slumpvis och får ett brev till sin hemadress med provtagningsmateriel och instruktioner. Det går inte att anmäla sig frivilligt till att delta.

Hela undersökningens resultat kommer att presenteras på Smittskydd Västra Götalands hemsida. De första resultaten beräknas komma under vecka 29.

 

Till dig som fått ett brev med provtagningsmateriel och inbjudan att delta 

Följ instruktionerna nedan för att ta prov på dig själv från svalg, näsa och saliv. Du ska ta provet samma dag som du vill lämna in det och lämna in det valfri dag 29 juni – 3 juli på någon av de särskilda inlämningsplatserna.

Deltagandet och undersökningen är kostnadsfri. Även om du är helt frisk utan symtom önskar vi att du deltar i undersökningen.

Instruktioner

Läs igenom hela instruktionen innan du börjar.

Kontrollera att du har vad du behöver innan du börjar

 • En större förvaringspåse med zip-lock som innehåller:
 • En provtagningspinne i egen förpackning.
  • Ett provrör med skruvlock, etikett och koksaltlösning.
  • En mindre påse med zip-lock, etikett och en pappersservett som ska skydda provet under transport.
 • En tallrik eller mugg.
 • En plastpåse att förvara skräp i och en bit hushållspapper.

Gör såhär

Kom ihåg att du ska ta provet samma dag som du vill lämna in det.

 1. För den mjuka delen av pinnen in genom munnen och så långt bak i din hals som du kan komma, så att du nästan kräks.
 2. Gnid runt pinnen mot svalgväggen (längst in i halsen) så länge du kan. Det kommer att kännas obehagligt, men 5 sekunder räcker. Se skiss.
 3. Stoppa sedan försiktigt in samma ände av pinnen rakt in i näsborren, så långt in som du kan. Vinkla inte pinnen uppåt. Gnid runt pinnen i 10–20 sekunder. Se skiss.
 4. Samla mycket spott i munnen och spotta på tallriken eller i muggen, undvik att få med slem eller snor.
 5. Doppa den mjuka delen av pinnen i spottet så att den blir ordentligt fuktig.
 6. Låt pinnen ligga kvar på tallriken eller i muggen medan du hanterar provröret.

Överför provet till provröret och förpacka provröret på ett säkert sätt

 1. Öppna locket på provröret och för ner den mjuka delen av pinnen i vätskan i botten på provröret. Rör runt pinnen i 20 sekunder.
 2. Tag ut pinnen ur provröret och stoppa in den i sin förpackning, eller lägg tillbaka den på tallriken eller i muggen.
 3. Skruva på locket på provröret ordentligt.
 4. Lägg röret i den lilla påsen med zip-lock, servett och etikett, stäng den lilla påsen ordentligt.
 5. Lägg sedan den lilla påsen med provröret i den större förvaringspåsen.
 6. Stäng påsen ordentligt.
 7. Förvara påsen med provröret i ett kylskåp, tills du kan lämna in det eller får det hämtat. Lämna helst provet samma dag som du gjort provtagningen.

Hantera avfallet på ett säkert sätt

 1. Lägg nu pinnen med dess förpackning och hushållspappret i en vanlig plastpåse.
 2. Knyt ihop plastpåsen ordentligt och släng som vanliga hushållssopor.
 3. Tallrik och mugg kan diskas på vanligt vis.

Registrera ditt prov

1. Gå till direkttest.se på din mobil eller dator, välj ”Registrera prov”.
eller
1. Skanna QR-koden på provröret eller den lilla påsen med din mobilkamera genom att rikta kameran mot QR-koden.

2. Fyll i din information och följ alla steg.

3. Efter att du legitimerat dig med BankID är registreringen klar. Ett mail med referensnumret skickas till epost-adressen du angett.

Lämna in ditt prov

Kom ihåg att du ska ta provet samma dag som du vill lämna in det.

Provet ska lämnas in på någon av nedanstående platser valfri dag mellan 29 juni – 3 juli mellan kl 08:00-18:00. Det är uniformerad personal från Försvarsmakten som bemannar insamlingsplatserna.

Det är viktigt att det inte uppstår trängsel vid provinsamlingen och vi ber dig därför följa instruktionerna från personalen på insamlingsplatsen. För att undvika trängsel är det viktigt att du har registrerat dig och provet i förväg.

Om du är äldre än 70 år eller inte känner dig fullt frisk den dag du skall lämna provet är det viktigt att du inte kommer till inlämningsplatsen. Vi ber dig istället ta hjälp ett ombud som kan lämna in ditt prov.

Om du inte har någon som kan hjälpa dig att lämna in provet ska du kontakta covidundersokning@vgregion.se eller ringa till 010-4739450 vardagar kl 8.00-18.00 och ange ditt namn, personnummer och telefonnummer så kommer vi att ordna så att provet hämtas upp hemma hos dig. (Mejlkorgen och telefonnumret öppnas under vecka 26.)

Ditt provresultat

När provsvaret är klart får du ett sms. Det sker vanligtvis inom 72 timmar. Logga in med BankID på webbplatsen direkttest.se för att läsa svaret. Om du inte har BankID kommer du att få brevsvar med posten. Om provet är positivt för covid-19 kommer vi även kontakta dig på det telefonnummer som du angivit.

Om provet innehåller coronaviruset har du med stor sannolikhet pågående covid-19.

Testet visar bara om har infektionen just nu och visar inte om du tidigare har haft sjukdomen eller är immun.

 

Vanliga frågor

Jag har inte BankID.
I nuläget måste man ha BankID för att kunna registrera prov. Om du inte har BankID ska du i första hand mejla de uppgifter som behövs för att registrera ditt prov till covidundersokning@vgregion.se.

Jag kan inte ta provet på mitt barn enligt instruktionen.
Vi förstår att det kan vara svårt, t.ex. att ta prov från svalget eller samla saliv från små barn i en mugg. Då kan man som alternativ hålla bomullspinnen i munnen under 10 sekunder för att samla svalgsekret och saliv. Även om du bara lyckas ta prov från ett eller två ställen (svalg, näsa, saliv) finns god chans att påvisa virus.  

Jag är osäker på om jag registrerade provet korrekt.
Provet är registrerat när du kommer till sidan ”Ditt prov är registrerat”. Om du av någon anledning är osäker på om det blev rätt kan du logga in under ”Provsvar” på direkttest.se. ”Testresultat är ej  tillgängligt” betyder att provet är registrerat men att analysen inte är klar. ”Det finns inget prov registrerat” betyder att du inte registrerat provet korrekt och det finns därför ingen koppling mellan dig och ditt provrör i systemet.

Hur lång tid tar det innan jag får svar?
Vanligtvis får du provsvaret inom 72 timmar från då du lämnar provet. I vissa fall kan det ta längre tid, men högst 7 dagar.

Vart vänder jag mig med frågor om svaret är positivt?
Läs i första hand informationen på direkttest.se. Om du ändå har frågor kan du ställa frågor via epost till covidundersokning@vgregion.se eller till vår telefonsupport (010-4739450).

Om jag blir sjukare vad gör jag då?
Om du behöver stöd av vården för att ditt barn har uttalade symtom gör du precis som vanligt. Du kontaktar 1177 eller din ordinarie läkare till exempel på den vårdcentral där du är listad.

Vad är biobankning och varför är det bra?
Biobankning betyder att provet du skickar in kan frysas ner och sparas för att kunna användas igen. Svenska forskare kan sedan begära tillstånd hos etikmyndigheter för att använda prover för forskning. Utan material donerat av dem som provtas kommer forskare i Sverige inte ha möjlighet att utföra viktig fortsatt forskning om covid-19. Av det skälet ber vi att du klickar i rutan som tillåter biobankning när du registrerar ditt prov med QR-kod eller på direkttest.se. Det är frivilligt.

 

Andra frågor?

Inom kort kan du få svar på frågor om undersökningen och provtagningen genom att skicka epost till covidundersokning@vgregion.se eller ringa 010-4739450 på vardagar kl 8.00-18.00. Mejlkorgen och telefonnumret öppnas under vecka 26.

Senast uppdaterad: 2020-06-30 08:30