Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Elcyklist

I projektet Elcyklist får deltagare testa på att pendla med elcykel till och från jobbet. Elcyklist finansieras av Västra Götalandsregionen och Västtrafik. Projektet startades upp 2 april då de första 50 cyklisterna inledde sin testperiod.

Om satsningen

Runt hälften av alla bilresor i Sverige är under 5 km långa. Om steget att byta ut bilen till en vanlig cykel upplevs som för stort, kanske elcykeln kan vara ett bra alternativ. Det ska testas och följas upp i projektet Elcyklist under 2020.

Deltagarna i projektet är utvalda och jobbar på Powertrain i Skövde alt GKN Aerospace i Trollhättan.  Företagen valdes ut då det är stora arbetsplatser med bra möjligheter till cykling. De 200 cyklisterna är uppdelade i fyra grupper om 50 cyklister, där de två grupperna från Skövde kommer cykla mellan april-juni, medan de två grupperna från Trollhättan cyklar från augusti-november.

För att följa deltagarnas resmönster både innan, under och efter testperioden och därmed kunna notera eventuella förändringar i deltagarnas resvanor, är en forskare från K2/Lunds universitet kopplad till projektet.  

Pga. Covid-19 har den första testomgången förskjutits något och projektuppstart blev 2 april. Den andra testomgången startades upp 18 augusti. Båda testomgångarna har på grund av covid-19 påverkats av permitteringar och hemmajobb och deltagarnas resor med elcykeln kommer i första hand bli vardags- och fritidsresor och inte jobbresor som den ursprungliga planen var. 

Resultat från första delstudien

Den första delstudien från Skövde är nu klar och det går att läsa mer om studien här. 

En uppföljande enkät skickades ut till elcyklisterna 4 respektive 5 månader efter projektavslut i Skövde, läs mer om resultatet här

 

Lena Hesselroth

Projektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-12-02 14:48